Så bra är nya ”Jönssonligan”

Publicerad 2015-01-16

Småtrevlig stund med den nya ligan

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jönssonligan – Den perfekta stöten

Regi Alain Darborg, med Simon J Berger, Torkel Petersson, Alexander Karim, Susanne Thorson, Andrea Edwards, Jens Hultén, Anki Larsson, Niklas Falk.

Försöket härom­året att blåsa nytt liv i Åsa-Nisse-konceptet blev tämligen misslyckat, trots svenska skådespelareliten framför kamerorna.

Jönssonligan fungerar betydligt bättre, även om det främst är till namnen – Charles Ingvar Jönsson, Vanheden och Dynamit-Harry – de rollfigurer som Simon J Berger, Alexander Karim och Torkel Petersson spelar, har några likheter med originalfilmernas personer.

Egentligen är det snudd på obegripligt varför de över huvud taget ska kallas för Jönssonligan, då filmen stilmässigt nog mer är inspirerad av och är en slags svennebanan-version av Steven Soderberghs ”Ocean’s”-filmer.

Även om originalfilmernas kupper, företrädesvis mot proppfulla kassaskåp av märket Franz Jäger, alltid var en härva av märkliga planer som till sist ändå alltid gick ihop, så tror jag att det man främst gillade med Jönssonligan-filmerna var huvudpersonerna. Gösta Ekmans kluriga ligaledare, klädd i basker och med cigarr i munnen, Ulf Brunnbergs Vanheden i för liten kostym och hatt och Björn Gustafssons Dynamit-Harry med sin förkärlek för öl och sprängämnen, var sköna och udda figurer, placerade mitt i folkhems-Sverige.

Nya upplagan av Jönssonligan är unga, coola och snygga, men har lånat en del drag (och repliker) från förr. Kvinnliga kassaskåpsexperten Rocky är, i Susanne Thorsons skepnad, mer en tuff Lisbeth Salander-typ. Måltavlan för deras kupp i filmen är ett Forex-liknande växlingsföretag, som drivs av en totalt skrupelfri kvinna (Andrea Edwards).

Kuppen är smart på ett sätt så att den nästan slår knut på sig själv, men det är inte så mycket spänningen man är ute efter, som samspelet mellan Jönssonligans medlemmar. Och det fungerar, även om humorn är över hela kartan, med allt från genuint smarta replikskiften till rena buskisen.

Några andra tankar:

Ljudmixen är vid några tillfällen av det slaget att effekter och musik överröstar replikerna.

En av låtarna i filmen, Jens Hults ”Precis som du vill”, är kanon, men… är Mando Diao underrättade? Den är ju ett hopkok på precis allt från deras Fröding-skiva.

Superproffset Niklas Falk gör på ett väldigt effektivt sätt mycket av en liten, men viktig, biroll.

Som helhet är det småtrevligt. Mer roligt än spännande.

BONUS

SE OCKSÅ: ”Micke & Veronica”, romantisk komedi, ännu en sevärd svensk film.

VISSTE DU ATT... Jönssonligan är en svensk kopia av danska filmserien Olsen-banden 1968–1981, där det även kom en sista film 1998?

JUST NU... är Simon J Berger även aktuell i norska ”De nærmeste”, som visas på Göteborgs filmfestival om några veckor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln