DiCaprio i blodig filminspelning

FILM

Kollega sprängde bort sin hand

Leonardo DiCaprios kommande film handlar om inbördeskriget i Sierra Leone under 1990-talet.

Mitt under inspelningen blev det blodiga krig filmen skildrar verklighet.

En av filmarbetarna förlorade sin hand i en explosion.

Leonardo DiCaprio och Jennifer Connelly spelade in filmen ”Blood Diamond” i Sydafrika. Filmen skildra inbördeskriget i Sierra Leone under 1990-talet, ett krig som hade sin upprinnelse i kampen om diamanthandeln. På plats fanns förutom de amerikanska skådespelarna också sydafrikanska tekniker, inhyrda för att sköta specialeffekterna.

Olyckan inträffade när en av teknikerna hanterade en squib, en kraftig smällare som ofta används till specialeffekter på film.

Sprängladdningen exploderade i mannens hand och hela handen fick amputeras, uppger New York Post.

”Filmbolaget snålade”

Enligt tidningen har flera kritiska röster anklagat filmbolaget för att snåla när man inte använde sig av amerikaner för specialeffekterna.

– Ironiskt nog hade man hyrt in föräldralösa barn som förlorat armar och ben i krig. Och så förlorar den här mannen sin hand under inspelningen, säger källan till New York Post.

Fick en protes

Från filmbolaget Warner Bros. säger man att alla säkerhetsföreskrifter följdes under inspelningen. Bolaget har dessutom gjort allt för att ersätta mannen och hjälpa honom att komma tillbaka efter sin skada. Källor i Sydafrika uppger att mannen fått en protes och kan fortsätta sitt arbete.

I samband med inspelningen har Warner Bros. startat en fond för att hjälpa de 27 föräldralösa barnen som var statister i filmen. De ska få hjälp till proteser och andra förbättringar i sina byar.

Carl-Magnus Fagerholm