Jag fick 1,5 poäng i Hanks-spaningen

FILM

Som ambitiös biogubbe på semester där en av den grekiska övärldens mest välskötta biografer återfinns, hoppas man förstås få lite koll på grekisk film.

Fick nöja mig med hyfsat framgångsrik Tom Hanks-spaning ...

Sedan länge är Antiparos ”min” ö på somrarna. Sol, bad, god mat och dryck. När filmabstinensen blir för svårartad finns utomhusbion Cine Oliaros, där en filmtokig advokat och öns läkare turas om att sköta projektorn och sälja ouzo.

Lokala filmer säger mycket om ett lands tillstånd. Men grekisk film på Antiparos – glöm det!

– Turisterna vill bara se Hollywood-filmer, säger advokaten.

Efter ett telefonsamtal med Alexandra Pascalidou förstår jag att det inte ens produceras särskilt mycket film i hennes andra hemland. Hon berättar att seriösa filmskapare har svårt att få till det under en högerregering som inte alls uppmuntrar statligt filmstöd.

Så filmkvoten fick fyllas av det som alla andra sysslar med på Antiparos:

Tom Hanks-spaning!

Hollywood-stjärnan har varit stammis i flera år och har nu byggt ett stort hus strax utanför öns enda by. Hustrun Rita Wilson har ju grekisk bakgrund. De vill att tonårssönerna ska lära sig grekiska.

Men Hanks håller låg profil. Alla pratar om honom, få har sett honom. Advokaten hoppades förgäves att han skulle dyka upp när ”Änglar och demoner” visades på hans bio.

En kväll blir mina barn avmålade av konstnären som i över 30 år har häckat på byns gågata Koimbakas. Det bildas en liten nyfiken folksamling. Ser plötsligt Tom Hanks i utkanten av klungan.

Vi småpratar lite grann om just ingenting. Han är trevlig och låtsas proffsigt att han minns mig från de intervjuer jag gjort med honom.

Kvällen efter äter han middag på samma krog som vi. Fast det märker vi inte förrän dottern påpekar det, just när han går.

Många andra kammade noll. Så 1,5 poäng i Tom Hanks-spaning var väl ändå inte fy skam ...