Modigliani

FILM

Europeiskt-amerikanskt drama i regi av Mick Davis med bl a Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Udo Kier och Hippolyte Girardot.

Här gör Konstnären entré. ”Modigliani” är romantik med stora bokstäver, som ett potpurri på alla konstnärsporträtt. Det känsliga fattiga talangfulla geniet som super och slarvar bort sin begåvning men som egentligen är bättre än alla andra.

Allt är klart från första scenen där Amedeo Modigliani stiger in på en bar i Paris på det bohemiska 1910-talet. Han är berusad. Han dansar på borden. Han utmanar den etablerade stjärnan Picasso.

Utanför väntar en förälskad kvinna som nyligen fött Modliglianis barn. Hon slits bort därifrån av sin rika pappa innan Modigliani åter kommer ut i rännstenen. Konstnären hostar.

Allt följer mallen. Det är bara att fylla i färgerna efter siffrorna, som en målarbok för barn.

Modlglani må ha varit ett geni värt mer uppskattning, men filmen om honom är banal som Hötorgsporträtt av gråtande barn eller fiskargubbar.

Det är inget fel på skådespelarna. Andy Garcia gör allt för att visa en människa med många sidor, och Elsa Zylberstein är utmärkt som hans besatta kärlek som offrar allt. Men eftersom filmen saknar originalitet blir slutresultatet mer en billig affisch än konst.

Jens Peterson