Nyansrikt drama om japansk familj

En familj som inga andra.
En familj som inga andra.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Shoplifters

Regi Hirokazu Kore-eda, med Lily Franky, Sakura Andõ, Mayu Matsuoka, Jyu Kairi, Miyu Sasaki.

DRAMA Vad är en familj? Intressante japanske filmmakaren Kore-eda har undersökt det i sevärda filmer som ”Sådan far, sådan son”, ”Systrarna” och ”Efter stormen”. I ”Shoplifters” möter vi en annan sorts gemenskap.
Vi ser en man lära en ung pojke att snatta i matffären. På vägen hem ser de en frysande liten flicka som är utelåst på balkongen. Hennes föräldrar verkar inte bry sig. De två snattarna tar med henne hem och ger henne värme och mat. Hon blir kvar.
Huset de bor

styrs av en äldre kvinna och där trängs flera vuxna och barn. Vi får veta mer om deras liv och relationer, se dem på jobbet och i möten med myndigheter. Det är den fattiga sidan av Japan. Några i hemmet har arbetsplatser där de utnyttjas och behandlas illa. Familjemedlemmarna klarar vardagen genom att bryta lagen.
Men vilka lagar och lojaliteter är viktiga? Ju mer får vi veta om personerna som bor i huset, desto mer förstår vi hur lite och hur mycket som binder dem samman. Medan den lilla flickan skolas in i snattandet av den något äldre pojken.
Kore-eda berättar lugnt om något vardagligt som utvecklas till ett mångbottnat drama. Det är mycket skickligt gjort, rikt på nyanser som väcker tankar och känslor om vad som är en bra förälder.

Publisert: