Thompson om klassikern: Trist

FILM

Nu har hon skrivit ett (bättre) manus till nya ”My fair lady”

LONDON. Emma Thompson skriver nytt manus till ”My fair lady”.

Originalet – som vann åtta Oscars 1964 – avskyr hon.

– Den är teatralisk och tråkig, inte alls realistisk, säger hon.

Foto: Gör om filmen Emma Thompson är färdig med manuset till den nya ”My Fair Lady”. Originalet, med Rex Harrison och Audrey Hepburn, är fråm 1964.

Filmklassikern ”My fair lady” hyllades när den kom. På Oscarsgalan 1965 fick den bland annat pris för bästa film, regi och skådespelare. Den var även nominerad till bästa manus.

Emma Thompson, 51, håller inte med. Själv har hon vunnit en Oscar som bästa skådespelerska i ”Howards End” och för bästa manus till ”Förnuft och känsla”.

”Inte alls magisk”

När Nöjesbladet träffar stjärnan i London har hon precis slutfört arbetet med manuset till nyinspelningen av ”My fair lady”, men klassikern med Audrey Hepburn och Rex Harrison har hon inte mycket till övers för.

– Jag gillar inte originalfilmen. Den är teatralisk, tråkig och inte alls magisk, säger hon.

I stället valde Emma att gå tillbaka till pjäsen som musikalen är baserad på, ”Pygmalion” av George Bernard Shaw.

– Och jag läste ursprungsmyten också av Ovidius. Det är intressant. Man skapar sin perfekta fru som skulptur, gud gör henne levande, och hon visar sig faktiskt vara den perfekta frun. Frankenstein å andra sidan, skriven av en kvinna. Man skapar monster, lite grann av en katastrof. Jag tänker inte dra några slutsatser, men det kan ni göra, skrattar Emma Thompson över sin jämförelse.

”My fair lady” ska regisseras av John Madden som tidigare gjort ”Shakespeare in love”.

Rykten om Hugh Grant

Carey Mulligan, som också är påtänkt för rollen som Lisbeth Salander i Hollywoodversionen av Millenniumtrilogin, ska enligt filmsajten Imdb.com göra Audrey Hepburns paradroll Eliza Doolittle. Hugh Grant ryktas vara intresserad av rollen som Henry Higgins, men Emma Thompson tiger som muren.

– Det vet vi ingenting om än, säger hon bestämt.

Hon träffar pressen för att marknadsföra ”Nanny McPhee och den magiska skrällen” som har svensk premiär i början av juni. Det är en barnfilm som hon både skrivit manus till, producerat och spelar huvudrollen i.

Har du skrivit en roll åt dig själv i ”My fair lady” också?

– Det finns en hushållerska jag kan spela om det passar regissören, om han vill ha mig, säger hon.