Sevärda scener i ojämnt porträtt

Foto: Scott Patrick Green
Joaquin Phoenix som John Callahan.

avJens Peterson

FILM

Don't worry, he won't get far on foot

Regi Gus van Sant, med Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Jonah Hill, Jack Black, Kim Gordon.

DRAMA Sann berättelse om John Callahan, serietecknare i Portland, Oregon. Han sitter i rullstol efter en bilolycka 1972 och har svåra alkoholproblem. Det är när han försöker sluta dricka som han upptäcker sin begåvning för karikatyrer. Callahan gör satiriska teckningar för lokaltidningen som börjar publiceras 1983, och de blir allt mer populära och spridda. Samt omdiskuterade.
Filmen blir som ett collage, och går fram och tillbaka i tiden. Följer John Callahan före olyckan, och en fyllekväll med Jack Blacks rollgifur som slutar med bilkraschen. Rooney Mara spelar Callahans flickvän i en blekt skriven roll, och Jonah Hill den entusiastiske handledaren i Anonyma alkoholister när huvudpersonen ska försöka sluta supa.
John Callahans teckningar får liv i animerade bitar som visar hans mörka och drastiska humor. Den gav honom både fans och fiender.
Joaquin Phoenix är bra i huvudrollen, som pendlar mellan cynisk sanningssägare och deprimerad missbrukare. Vi får också se hur Callahan föreläser om sitt liv. Gus van Sant försöker balansera många känslor i det här ojämna porträttet, och ibland blir det sentimentalt. Enskilda sevärda scener snarare än en stark helhet.

ARTIKELN HANDLAR OM