Filmfestivalen i Berlin 2016

Pernilla August: ”Det är så jävla fint”

Av: 

Jens Peterson

FILM

”Jag älskar att jobba i Danmark”

BERLIN. Pernilla August var en framgångsrik skådespelare. Stor succé med regidebuten ”Svinalängorna”.

Vad göra efter det? En tv-serie i Danmark.

– Jag är otroligt glad att jag gjorde ”Arvingarna”, säger Pernilla August. Jag behövde erfarenhet från golvet.

Pernilla August har precis gjort klart ”Den allvarsamma leken”, som är utvald till filmfestivalen i Berlin. Precis som på ”Svinalängorna” har hon arbetat med fotografen Erik Molberg Hansen och klipparen Åsa Mossberg.

– Erik har ett subtilt sätt att läsa skådespelarnas tankar med kameran, säger Pernilla August. Att jobba med hans handkamera var ett sätt att spräcka upp sekelskiftet.

”Känslorna är viktiga”

”Den allvarsamma leken” bygger på Hjalmar Söderbergs roman från 1912. Sverrir Gudnason spelar journalisten Arvid Stjärnblom som möter konstnärsdottern Lydia Stille (Karin Franz Körlof). De dras till varandra, men hon gifter sig med en äldre rik man (Sven Nordin) och han ingår förnuftsäktenskap med Dagmar (Liv Mjönes).

En tidlös historia om livsval, om ekonomisk trygghet ställd mot passion. Michael Nyqvist spelar chefredaktören som blir en fadersgestalt för Arvid.

– Det jag hade med mig från ”Arvingarna” är att sekelskfitet är inte det viktiga. Dåtidens Stockholm är inte det viktiga. Känslorna är viktiga, säger Pernilla August. Jag kan inget om snygga kameraåkningar.

Kärleken leder till otrohet. Svek leder till hämnd.

– Film handlar om identifikation. Jag vill känna igen mig i personerna, säger Pernilla August. Jag har varit alla de tre personerna någon gång i livet.

Älskar att arbeta i Danmark

Det tog tid att hitta de rätta skådespelarna.

– Jag lärde mig det av ”Arvingarna”. Att inte tänka stjärnor, solitärer, utan ett gäng som vill jobba ihop, säger Pernilla August. En ensemble som på teatern. I ”Arvingarna” ska de jobba ihop i flera år. Skådespelarna älskar varandra, som ett gäng syskon. Det är så jävla fint.

Danska regissören Lone Scherfig (”Italienska för nybörjare”, ”An education”) har skrivit manus till ”Den allvarsamma leken”.

Du har arbetat mycket i Danmark.

– Jag älskar att jobba där, säger Pernilla August. Två av mina barn bor där. Det känns som mitt andra land.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Här flyr Salander svenska polisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmfestivalen i Berlin 2016

Pernilla August

Filmfestivalen i Berlin