Här gör Josephine Bornebusch sitt livs roll

FILM

”Solsidan”-stjärnan är med i nästan varenda bildruta: Jag kunde inte släppa historien

1 av 2 | Foto: Josephine Bornebusch spelar en ensamstående mamma som jagar sitt förflutna.

Josephine Bornebusch har spelat teater, filmat i Norge, skrivit manus till ”Solsidan”, skrivit på andra hemliga projekt – och gjort sitt livs största filmroll i ”Den som söker”.

– Jag har många järn i elden, det är helt klart. Känner jag att jag skulle gå in i väggen så ringer jag dig, säger hon och skrattar.

Foto: FULL AV ENERGI Josephine Bornebusch har många olika projekt på gång. Ett av de mest krävande är just avklarat – rollen som Tuva i ”Den som söker”. ”Det är tur att jag inte är någon method actor”, säger Josephine som nästan oavbrutet syns i dramathrillern som har premiär i kväll.

Att intervjua Josephine Bornebusch, 31, är att möta en människa med mer energi än de flesta. Känns som att antalet ord per sekund under våra 20 minuter och 45 sekunder är ett svårslaget rekord.

I Johan Lundhs debutfilm ”Den som söker”, som gjorde succé vid Göteborgs filmfestival i vintras, spelar hon en kvinna som söker sina rötter på svenska bondvischan – där de hon möter av olika skäl motarbetar henne.

Filmen kostade bara sex miljoner kronor och spelades in i Västmanland. Mycket resor mellan inspelningsplatserna. Josephine är med i nästan varenda bildruta. Och hennes rollfigur mår skit mest hela tiden.

– Add that on top … Att leva med en så trasig människa, det är tur jag inte är någon method actor utan lägger locket på i slutet av dagen.

Kärlek till lågbudget

– Historien liksom grodde, jag kunde inte släppa den helt enkelt och när jag hade läst manus en andra gång kände jag att det här var en utmaning jag ville göra.

– Vissa projekt gör man för att betala hyran. Det här gjorde jag obviously inte för pengar. Men det finns mycket kärlek i en lågbudgetfilm. Och jag kom in i ett tidigt skede, hade önskemål om skådespelare och när allihop – Björn Granath, Claes Ljungmark, Chatarina Larsson, Ingela Olsson och Erik Johansson – tackade ja, var det bara: Nu fan kör vi!

Skrev eget avsnitt

Vid sidan av filmen, har hon spelat teater på Intiman i Stockholm, gjort en stor roll i en norsk film, påbörjat en sedan nedlagd film med Björn Runge, skrivit manus till ”Solsidan” och skrivit på hemliga projekt.

Just skrivandet verkar Josephine brinna extra mycket för.

– Vi sitter ju i ett writer’s room. Det är Hollywood-sättet att skriva tv-serier. Ger feedback på varandras avsnitt i tio versioner. Jag är stolt över att ha skrivit ett avsnitt från början till slut för nästa säsong och hoppas få göra det till femte säsongen också.

Josephine Bornebusch om...

Foto: Mickan och Fredde i ”Solsidan”.

… Mickan och Fredde i ”Solsidan” inte borde skilja sig, så mycket som de grälar:

– Tycker du? Jag tycker tvärtom. Man bråkar väl och skriker med den man är kär i, de löser sina konflikter, jag tror de är skitkära i varandra.

… den nedlagda Björn Runge-filmen ”Mission 1325”:

– Jag tror tyvärr den är körd. Otroligt tråkigt att man inte ville satsa, det var något viktigt vi ville berätta om kvinnliga militärer i Afghanistan. Vi hann filma många scener på hemmaplan med Paula, min rollfigur.

… ”Solsidan” kan pågå hur länge som helst:

– Vi är väldigt bra på att göra andra grejer också. Felix (Herngren) ska vi inte ens prata om … Sedan kunde man ju önska att det blev som med ”Vänner” rent ekonomiskt, när vi kan kräva 70 miljoner kronor per avsnitt. Det kan vi hoppas. Skriv ned det du!

Den som söker

Regi, manus: Johan Lundh. I rollerna: Josephine Bornebusch, Tyra Olin, Björn Granath, Erik Johansson, Claes Ljungmark, Ingela Olsson, Chatarina Larsson.

Budget: Sex miljoner kronor. Inspelad i Västmanland.

Handling: En ensamstående mamma förlorar sina föräldrar i en bilolycka. Sedan får hon veta att hon var adopterad av dem. Hon och dottern gör en resa för att få veta sanningen om sina rötter. Premiär i dag.