Så blir nya Jurtjyrkogården

”The crown”-stjärnan klar för ”jordnära” nyinspelning

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Paramount
Jason Clarke i ”Terminator: Genisys” (2015).

FILM

Utskälld – och älskad. Den första filmatiseringen av Stephen Kings ”Jurtjyrkogården” brukar dela fansen.

Nu får vi en ny chans. En nyinspelning är på gång.

En nyinspelning av ”Jurtjyrkogården” har det pratats om länge utan att något har skett. Men nu börjar det röra på sig. Stephen King är ju på modet igen. Inte minst kan vi tacka förra årets superhit ”Det” för det.

Den här sommaren ska den nya ”Jurtjyrkogården” spelas in och ett premiärdatum är satt, den 19 april 2019. Nu rapporterar Entertainment Weekly att två skådespelare är klara.

Begravs i en djurkyrkogård

Jason Clarke ska spela huvudrollen som Louis Creed, läkaren som förlorar sin pojke i en trafikolycka och begraver honom i en djurkyrkogård som ska ha magiska krafter och kunna väcka de döda till liv. Clarke har vi sett i filmer som ”Zero dark thirty” (2012), ”Apornas planet: Uppgörelsen” (2014) och ”Terminator: Genisys” (2015).

John Lithgow har anlitats för rollen som dr Creeds granne Jud Crandall och efter att ha briljerat på scen, i tv-serier och på film i flera decennier nu måste man konstatera att det är en tung värvning. På senare år var han en minnesvärd (och prisad) Winston Churchill i ”The crown”.

1 av 3 | Foto: Paramount
Fred Gwynne som Jud i första ”Jurtjyrkogården” (1989).

Filmen kommer att regisseras av två män, Kevin Kolsch och Dennis Widmyer, som tidigare har gjort skräckisen ”Starry eyes” (2014). Manus skrivs av Jeff Buhler som ligger bakom sci-fi-serien ”Nightflyers”.

I en intervju med sajten Dread Central pratar Buhler om hur han och regissörerna ser på projektet:

– Vi är stora fans av originalfilmen, men där finns stunder som känns uppblåsta och nästan töntiga. Vårt mål är att berätta en verkligen jordnära, karaktärsdriven och psykologiskt skräckinjagande version av ”Jurtjyrkogården”, som jag tycker är Stephen Kings läskigaste bok.

För mörk och osympatisk

Stephen King publicerade ”Jurtjyrkogården” 1983 efter en period där han först kände att berättelsen var för mörk och osympatisk för att någon skulle vilja läsa den. I intervjuer har han vänt sig mot hur pessimistisk boken är och att det är ett budskap han helt enkelt inte tror på.

Den första filmatiseringen kom 1989 och följdes av ”Jurtjyrkogården 2” (1992).


Visste du att...

... 2010 pratade den numera Oscarbelönade regissören Guillermo del Toro i en intervju i New York om att de Stephen King-böcker han helst skulle vilja göra film av är ”Det” och ”Jurtjyrkogården”.

Publicerad:

LÄS VIDARE