Mejla

Stefan Hedmark

Ärliga och dräpande tankar om att vara kvinna i Hollywood

Det blir en njutning att läsa Sharon Stones memoarer

Sharon Stone i ”Basic instinct” (1992).
Sharon Stone i ”Basic instinct” (1992).

FILM

KRÖNIKA. Sharon Stone hade fått höra, efter åratal av dåliga projekt, att ingen ville ha henne för att de inte tyckte att hon var sexig.

Hon hade hunnit göra 17 filmer.

Den 18:e blev ”Basic instinct”.

Nästa vecka ges Sharon Stones memoarer ut. Vi kan redan nu läsa ett långt utdrag ur ”The beauty of living twice” i Vanity Fair. Det snaskigaste har redan skapat rubriker. Stone påstår att hon blev lurad till att ta av sig trosorna för den mest berömda scenen i ”Basic instinct” (1992), något hon senare gav regissören Paul Verhoeven en örfil för.

Men utdraget är läsvärt av andra anledningar än saftigt skvaller kring en kontroversiell film. Det är berättelsen om den osäkra, blyga skådespelaren som fick rollen efter att 12 kvinnor före henne hade tackat nej. Och om hur legendaren Faye Dunaway var hennes sällskap vid premiären och blev den som viskade de rätta råden i hennes öra inför det nya livet som filmstjärna.

Sharon Stone.

Skulle sitta i hans knä

Allt slutade förstås inte lyckligt efter det. Sharon Stone skriver om ett tillfälle i mitten av 00-talet då hon hade huvudrollen i en film med hög budget. Spelade ingen roll att hon var en stjärna som rimligtvis borde ha makt, regissören insisterade ändå på att hon skulle sitta i hans knä när han hade instruktioner att ge.

Det vägrade hon, men studion vågade inte riktigt ta tag i situationen. Efter #metoo är det andra bullar, konstaterar Stone.

Det finns många andra exempel i utdraget på hur Stone har fått lära sig äga sin roll som framgångsrik skådespelare och kvinna i förhållande till männen som dominerar branschen. Hon har sagt ifrån när det har behövts, men också samtidigt varit en lydig soldat för studion, även när filmerna har blivit dåliga.

En urstark kärlek till jobbet dominerar. En svår balansgång som Stone menar inte alltid har tjänat henne väl.

Anjelica Huston och Kathleen Turner.

Unnar bättre roller

Den kampen tar ut sin rätt och vi unnar verkligen Sharon Stone bättre roller. I väntan på det är det en ynnest att få läsa ärliga, raka och ibland dräpande tankar om att vara kvinna i olika åldrar i Hollywood.

Stones bok passar säkert fint bredvid Kathleen Turners och Anjelica Hustons biografier i hyllan.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Sharon Stone

Memoarer