Härligt Hudikgäng lyfter New York-resa

Dokumentär bjuder på mys – och frågetecken

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Catwalk – från Glada Hudik till New York

Regi Johan Skog, med Pär Johansson, Emma Örtlund, Ida Johansson.


FILMRECENSION. Gick det att ta en Elvis-show från Hudiksvall till New York går det väl att ordna modeshow i det stora äpplet också?

Bara nerverna håller. Och plånboken?

DOKUMENTÄR. Det börjar likna en hel franchise nu, som Hollywood skulle säga. Glada Hudik-teatern har sedan begynnelsen 1996 bjudit på föreställningar, turnéer långt utanför Hudiksvall, filmer och en tv-serie.

”Hur många lingon finns det i världen” (2011) dramatiserade på ett mysigt och roligt sätt hur Pär Johanssons liv förändrades när han kom till ett dagcenter för funktionshindrade och såg deras potential. I tv-serien ”Elvis i glada Hudik” (2010) följde vi hela gängets arbete med en Elvis Presley-uppsättning, vilket tog dem till New York. Den idén verkar ha fastnat hos Johansson, för den här biodokumentären upprepar formeln.

Det börjar med att han får ett brev från Emma Örtlund. Hon har en intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi; som barn mobbades hon, men drömmen om att bli fotomodell har inte bleknat. Nu ber hon om Pär Johanssons hjälp. Han får för sig att ordna en show där funktionshindrade modeller ska visa upp nyritade kläder av designern Frida Jonsvens.

Ångesten kommer krypande

Till en början anar ingen av de inblandade hur extravaganta Pärs planer är, men New York visar sig alltså vara slutmålet, med en show under stadens famösa modevecka. Hurra! Men ångesten kommer krypande när resdatumet närmar sig, modellerna blir alltmer nervösa och Pär fortfarande inte har lyckats fixa lokal för showen.

1 av 3 | Foto: SF
”Catwalk”.

Självklart ordnar sig allt, för ett överordnat syfte med filmen är att bjuda publiken på feelgood. Nog undrar vi exakt hur allting löser sig och hur ekonomin ser ut bakom kulisserna, för filmen gör en stor poäng av dramatiken kring allt det där… och sedan bara löser det sig, utan förklaring. Björn Ulvaeus dyker upp i en scen som en möjlig sponsor. Men blev det så?

Somnar i några scener

Nåväl. Glada Hudik-gängets härliga närvaro lyfter filmen. Att spelevinken Nicklas Hillberg somnar i några scener är del av charmen.

”Catwalk – från Glada Hudik till New York” har biopremiär på fredag, den 31 januari.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE