Enorm kändisparad i nyfiken dokumentär

Men ”Why are we creative?” blir väldigt snuttifierad

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Why are we creative?

Regi Hermann Vaske.


FILMRECENSION. Vissa av kändisarna har lämnat jordelivet. Andra finns kvar och kämpar vidare med sin konst.

I den här dokumentären brottas de alla med samma enkla men allomfattande fråga.

DOKUMENTÄR. Han har ställt sig den frågan i flera decennier nu, den tyske filmskaparen Hermann Vaske – varför är vi kreativa? Eller rättare sagt har han ställt frågan till en lång, lång rad kändisar som han har intervjuat i diverse sammanhang under den tiden. Här får vi deras svar samlade i en 84 minuter lång film som är ett fyrverkeri av bekanta ansikten som passerar revy.

Ofta är den första reaktionen på frågan en djup suck, för att det är naturligtvis inte lätt att svara på. Men många av de berömda konstnärerna, skådespelarna, musikerna, modeskaparna, regissörerna och politikerna, från David Bowie till Vivienne Westwood, börjar ändå gräva inne i sig själva och formulerar kloka svar som illustrerar deras syn på konst. Animerade inslag hjälper till att synliggöra tankegångarna.

I politikernas fall försöker män som George H W Bush och Nelson Mandela ta vad de nog uppfattar som en mycket vag fråga och styra ner den på ett mer konkret plan som berör hur de ser på sin arbetsuppgift.

Det kan nog finnas en och annan biobesökare som känner sig inspirerad. Men för det mesta är det inte lika intressant att se de här kändisarna kämpa med sina svar under alla dessa själlösa press- och intervjusammanhang som att uppleva deras konstverk, filmer och musik. Det blir väldigt snuttifierat.

Roligt nog avslutas filmen med en anekdot som regissören Michael Haneke berättar om Freud och Gustav Mahler. Den illustrerar på ett utmärkt sätt varför den här dokumentären egentligen är poänglös.

”Why are we creative?” har svensk biopremiär på fredag, den 7 juni.

Publisert:

LÄS VIDARE