Bäste vännen dog – mitt under filmprojektet

Dokumentären ”Fraemling” sätter tankar i spinn

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Fraemling

Regi Mikel Cee Karlsson, med Mathias, Ulf Stenberg, Arvin Kananian, Leif Edlund, Rebecca Hayman m fl.


DOKUMENTÄR. Regissören Mikel Cee Karlsson ("Hälsningar från skogen") berättar hur han för ett antal år sedan började göra en film tillsammans med bästa vännen Mathias. Det finns ingen han varit lika nära, ingen han vetat lika mycket om.

Men under inspelningen kom det fram att Mathias under flera år hemlighållit att han dragits ner i ett slukhål av skulder, organiserad brottslighet och våld. Han har inte vågat berätta av rädsla för vad som skulle kunna hända familjen. Han har trott att det ska gå att lösa på egen hand.

De bestämmer sig för att byta spår och i stället göra en film om vad Mathias varit med om. Historier om nedåtgående våldspiraler har man sett många gånger förut, men de vill ge en annan bild – och gör det också. De iscensätter autentiska situationer. Mathias läser upp det självmordsbrev han skrev när han hade det som värst. De gråter, skräckskrattar och kramas.

37 år gammal dör plötsligt Mathias. Cee Karlsson blir ensam kvar med hans historia, men bestämmer sig så småningom för att fortsätta. En skådespelare får spela Mathias. Det som händer bakom kameran blir en del av filmen.

De många olika lagren av dokumentära bilder, intervjuer och iscensättningar blandas och sätter tankar i spinn, och resultatet blir sorgearbete, terapi, en berättelse om vänskap och en uppmaning: prata.

”Fraemling” har biopremiär på fredag, den 11 oktober.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN