Klassisk västern med en twist

 Tim Blake Nelson i ”Old Henry”.
Tim Blake Nelson i ”Old Henry”.

FILMRECENSION Tim Blake Nelson gör en huvudroll han är född att spela, i en mörk och tystlåten västern med en överraskande upplösning.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Old Henry

Regi Potsy Ponciroli, med Tim Blake Nelson, Scott Haze, Gavin Lewis, Trace Adkins, Stephen Dorff.


VÄSTERN En mörk och tystlåten västern som återanvänder många av genrens stapelvaror, och sedan toppar med en överraskning.

Tim Blake Nelson (född för den här typen av roll, i den här sortens film) spelar Henry. En änkeman som, förstår vi direkt, har ett förflutet som något annat, men nu lever som hårt arbetande bonde i Oklahoma, tillsammans med sin son Wyatt (Gavin Lewis). 

När han en dag ser en fritt strövande häst med blodig sadel, och strax därpå hittar en skottskadad man (Scott Haze) med en sadelväska full av vad som verkar vara bytespengar, tar han hem mannen för att rädda hans liv.

Men alla som någonsin har sett en västern vet att Ketchum (Stephen Dorff) – en man med en sheriffstjärna på bröstet, som i filmens inledning kallblodigt stryper en man – och hans gäng snart kommer att rida in på gården och ställa till problem.

Men vem är vem? Vem kan Henry lita på? Och varför har den skadade mannen fragmentariska minnesbilder av ett dramatiskt tillfälle för länge sedan, då han och Henry kan ha träffats?

Klart blir i alla fall snart, att Henry kan hantera en revolver som de allra bästa.

”Old Henry” känns länge bekant, men är stämningsfull och spännande, med klassiskt sparsmakad och hårdkokt västerndialog, en dynamitinsats av Nelson – och en twist som, till skillnad från Ketchums ankomst, inte kan ses på kilometers avstånd.


”Old Henry” har biopremiär den 15 april.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN