”Sameblod” hade varit given vilket annat år som helst

1 av 2
”Sameblod” av Amada Kernell.
FILM

Över ett halvår innan nästa Oscarsgala är spekulationerna redan igång.

Ruben Östlunds ”The square” favorittippas i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film. Fast … talar de inte för mycket engelska i den?

Kring filmfestivalerna i Venedig och Toronto om några veckor, brukar förhandssnacket om Oscarskandidater ta fart. Amerikanska filmsajter spekulerar redan i att Ruben Östlunds ”The square” är en av de hetaste kandidaterna bland de utländska filmerna som tävlar om en Oscar 4 mars nästa år. Detta trots att endast ett land, Schweiz, ännu har utsett sin kandidat.

Men ”The square” hyllades allmänt i Cannes. Vann Guldpalmen. Somliga tycker att Östlund blev ”bestulen” på en nominering när ”Turist” för några år sedan föll bort i den sista gallringen.


Förloraren i Oscarsracet, ur svensk synvinkel, torde bli Amanda Kernells ”Sameblod”. Också hyllad överallt sedan världspremiären i Venedig. Flitigt prisbelönad. Publiksuccé. Och en film som berättar något som stora delar av biopubliken, inte ens i Sverige, kände till tidigare, hur samer har behandlats genom åren, på ett sätt som både berör och roar.

Förra året fick Australiens bidrag ”Tanna” stor uppmärksamhet i Hollywood, då den skildrade invånarna på en liten söderhavsö. Tänk vilken succé Amanda Kernell och hennes skådespelare hade gjort på röda mattan ”over there” i sina tjusiga same­kläder.

Vilket annat år som helst hade ”Sameblod” varit Sveriges givna Oscarskandidat.


Men när Sveriges film snart utses lär ingen jury våga förbigå vinnaren av Guldpalmen i Cannes. Tycker för övrigt inte att man bör göra det, heller. Ett bättre läge inför Oscarsgalan har Sverige sällan haft, då ju ”The square” också lever upp till alla förväntningar rent kvalitetsmässigt.

Flera filmer har genom åren diskvalificerats för att för mycket av dialogen har varit på engelska, bland annat Afghanistans i fjol.

Fast där klarar sig ”The square”, då Elisabeth Moss’s och Dominic Wests roller inte är så stora. Och att Claes Bang i huvudrollen pratar danska med alla svenskar, hör nog inte amerikaner skillnad på …


Tre favoriter

”Baby driver”. Häftig och smart biljaktsaction.
Lisa Langseth. Filmregissörens ”Sommar” i P 1 sänds på söndag.
Sidse Babett Knudsen. Suverän i franska ”Kvinnan från Brest”.
ARTIKELN HANDLAR OM