Varmt men sentimentalt om valda familjer

”Min vackra stjärna” både förenklar och säger något stort om människan

”Min vackra stjärna”
”Min vackra stjärna”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Min vackra stjärna

Regi Hirokazu Kore-eda, med Lee Ji-eun, Lee Joo-young, Bae Doona, Gang Dong-won, Song Kang-ho


FILMRECENSION. Hirokazu Kore-eda är tillbaka med ännu en film om valda familjer. Den här gången blev det en roadmovie om barn till försäljning.

DRAMA. I ett regnigt Busan lämnar en kvinna (Lee Ji-eun) en liten bebis vid en lucka av den omstridda sort där man kan lägga barn man inte vill eller kan ta hand om, så att de ska bli omhändertagna och få bättre liv. Invirad i filten lägger hon en anonym lapp om att hon kommer att komma tillbaka för att hämta honom. Det gör hon också redan efter någon dag, men då är bebisen redan indragen i människohandel satt i system. Snart har hon själv hamnat i en bil full av lögnare (Song Kang-ho och Gang Dong-won) på väg för att hitta köpare till barnet. Efter dem följer två poliser (Bae Doona och Lee Joo-young).

Den vanligtvis finlirande regissören Hirokazu Kore-eda brer på tjockt med sentiment, förenklar, överlastar med känslosamt pianoklink och dito gitarrplink. Men någonstans där under finns precis som i hans långt bättre "Shoplifters" fina skådespelarprestationer och en varm – och emellanåt rolig – berättelse om hur hittade och valda familjer många gånger övertrumfar blodsband, och om hur det tar en by att ta hand om ett barn. Utspridda här och där finns scener som kommer att sitta kvar länge i hjärtat, för hur Kore-eda med små medel förmedlar något stort om människan och vad vi kan vara för varandra. 


Visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE