Berörande när sagan blir till en mardröm

Genuina Elvis-fans har inte mycket att hämta

Publicerad 2023-12-01

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Priscilla

Regi Sofia Coppola, med Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Dagmara Dominczyk, Ari Cohen, Tim Post, Emily Mitchell, Raine Monroe Boland.

I fjol kom ”Elvis”, Baz Luhrmanns svulstiga snabbspolning genom rockkungens liv.

Nu kommer ”Priscilla”, Sofia Coppolas mer lågmälda skildring av hon som var gift med honom i sex år. Den berör mer.

DRAMA. Det är väl oundvikligt att inte lite grann jämföra filmerna. Utan Elvis Presleys (1935-1977) existens hade det rimligtvis aldrig blivit någon film om nu 78-åriga Priscilla Presley. Om hon inte varit hans enda fru och mor till hans dotter, hade väl bara de närmaste brytt sig om henne.

”Elvis” hade världspremiär på Cannesfestivalen 2022, väckte väldigt blandade känslor, många var mer positiva än jag som gav den Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus. Jag tyckte vi alltför sällan kom nära Elvis själ och att det kändes konstigt att berätta om hans liv ur hans girige managers (Tom Hanks i filmen) synvinkel.

Priscilla, spelad av Olivia DeJonge, märktes knappt i filmen.

Här märks – av naturliga skäl, utan Elvis (Jacob Elordi, från tv-serien ”Euphoria”) ingen historia – rockkungen mer, även om Sofia Coppola inte fick några musikrättigheter. Det gör inget. Det är Priscillas historia, baserad på hennes självbiografi.

Vi får följa henne (Cailee Spaeny) från när hon som 14-åring först träffar Elvis, fram till när de går skilda vägar. Hon åldras, faktiskt, trovärdigt i filmen.

Pappan var officer i det amerikanska flygvapnet, stationerad i dåvarande Västtyskland. Där Elvis Presley var inkallad och stationerad 1958-1960. En gemensam bekant bjöd hem henne till Elvis, redan då en superkändis. Sofia Coppola skildrar skickligt hur Priscilla går från att se Elvis som en idol som många tonårsflickor gjorde, till att hon blev kär. Fast fortfarande var allt väldigt oskyldigt.

Två år senare skickar Elvis efter Priscilla från Tyskland till Los Angeles. Så småningom flyttar hon in hos honom på Graceland och det blir bröllop i Las Vegas.

Och så förvandlas sagan om hon som vinner kungens kärlek till en mardröm. Hon sitter fast på Graceland, omgiven av hans folk, som i ett fängelse, medan han turnerar, gör skivor eller filmer, och snart förstår hon att tidningsskriverierna om romanser med motspelerskan Ann-Margret och andra kvinnor är sanna.

Spaeny spelar rollen och Coppola berättar historien så att man hela tiden känner hennes allt större frustration. Jag blev berörd. Fast de genuina Elvis-fansen har kanske inte så mycket att hämta i den här filmen.

Filmen visas på bio.


Passa även på att se...

... ”Somliga går med trasiga skor”, Cornelis Vreeswijk-dokumentären som visar upp en artist med lika rörigt liv som Elvis Presley.

Visste du att...

... Cailee Spaenys två nästa huvudroller är i sci fi-filmerna ”Civil war” och ”Alien: Romulus”?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS