En norsk King Kong från fjällen

Roar Uthaug mixar nordisk mytologi med hollywoodsk katastroffilm i ”Troll”

”Troll”.
”Troll”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Troll

Regi Roar Uthaug, med Ine Marie Wilmann, Gard B Eidsvold, Kim Falck, Mads Sjøgård Pettersen, Anneke von der Lippe, Fridtjov Såheim.


FILMRECENSION. Ett gigantiskt stentroll går bärsärkagång i den norske regissören Roar Uthaugs ”Troll”. Ett kul möte mellan Hollywoodaction och nordisk folktro.

FANTASYACTION. Roar Uthaug (”Vågen”, ”Tomb raider”) parar klassisk hollywoodsk katastroffilm med nordisk mytologi på ett lekfullt sätt i det norska action- och fantasyäventyret ”Troll”, där människan står mot naturen, och gammal folktro krockar med vetenskapen.

När en tunnel för en järnväg ska sprängas i bergskedjan Dovrefjell, vaknar något enormt till liv och skapar kaos och förödelse.

Det kan väl inte vara gigantiska fotspår man ser i marken runt omkring?

Den kaxiga paleontologen Nora Tidemann (Ine Marie Wilmann), som har vuxit upp i fjällen, kallas in som expert av försvaret och statsministern (Anneke von der Lippe), och efter att alla har uttryckt den obligatoriska skepsisen ett tag konstateras att det faktiskt är ett kolossalt, uråldrigt troll de har att göra med.  

Och nu måste Nora, tillsammans med statsministerns rådgivare (Kim Falck), en macho militär (Mads Sjøgård Pettersen) och sin egen excentriske pappa (Gard B Eidsvold) – som alltid har varit övertygad om trollens existens, och därför har stämplats som galen – försöka stoppa bergakungen. Som är på väg mot Oslo med sjumilasteg, likt en skandinavisk sten-King Kong.

Rollfigurerna kunde ha fått lite mer omsorg, men ”Troll” känns ändå som en frisk fläkt i genren, tack vare miljöerna, mytologin och det snyggt gjorda monstret. 

Visas på Netflix, från den 1 december.

Gard B. Eidsvold som Tobias i ”Troll”.
Gard B. Eidsvold som Tobias i ”Troll”.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE