Emma Stone

Sevärd spänning om formandet av klassisk Disneyskurk

Av: 

Jens Peterson

Emma Stone som Cruella.
Emma Stone som Cruella.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Cruella

Regi Craig Gillespie, med Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Mark Strong, John McCrea.

KOMEDI/DRAMA Cruella de Vil är skurken i Disneys klassiker ”Pongo och de 101 dalmatinerna”. Animerad film 1961, spelfilm med Glenn Close 1996 som den onda rika damen som vill göra pälskappor av hundskinn.

Här får vi veta hur hon blev som hon blev. Hur lilla flickan Estella har en elakare sida, Cruella, och hur hon som vuxen försöker få jobb i Londons modevärld. Det är bitvis grymt som en folksaga och påminner om Dickens dramatiska berättelser om föräldralösa barn och hjärtlösa vuxna.

En film som passar farfar och mormor som känner igen den väl valda musiken från bl a The Rolling Stones, Electric Light Orchestra och The Clash. Tiden i filmen är mest 1960- och 1970-tal.

Emma Stone är mycket bra i huvudrollen och Emma Thompson formidabelt ond som den berömda modeskaparen Baroness. ”Cruella” är underhållande och skickligt filmberättande in i minsta detalj. Den vill visa hur människor formas av omvärldens bemötande, precis som ”Joker” skildrar en annan skurk ur serievärlden. Ett fartfyllt äventyr som till sist diskuterar betydelsen av arv kontra miljö. Spännande också, med en del scener som är otäcka för yngre tittare.

Vår tids familjefilmer är dysfunktionella. Varken ”Cruella” eller de här dalmatinerna är lika gulliga som Pongo.

”Cruella” visas på bio.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Emma Thompson och Mark Strong.
Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Emma Stone

Emma Thompson

Filmrecensioner