Filmrecensioner

Lekfull film när godhjärtad gorilla räddar barnhemsflicka

Av: 

Jens Peterson

Tord Fjordmark möter gorillan och Jonna.
Tord Fjordmark möter gorillan och Jonna.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Apstjärnan

Regi Linda Hambäck, med röster av Rebecca Gerstmann, Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Jack Bergenholtz. 

ANIMERAT På barnhemmet Renfanan bor 8-åriga Jonna och hennes bästa vän Aron. De två och yngre barn hoppas på att bli adopterade när barnhemmet hotas av nedläggning. Den lilla kommunens starke man Tord Fjordmark är berättelsen skurk, och får perfekt byråkratisk röst av Stellan Skarsgård.

Till barnhemmet kommer en gorilla och vill adoptera Jonna. Hon tar med sig Jonna till den slitna gården där apan bor, samlar stadens sopor och säljer till mer eller mindre sura besökare. Gorillan är en bokälskare, mycket snäll och omtänksam men betraktad med misstänksamhet av de flesta i trakten. Apan älskar Charles Dickens och citerar Sokrates, men hon blir hånad för sina färgstarka kläder. Pernilla August bjuder på sin mest godhjärtade stämma som gorillans röst.

Jonnas nya mamma är charmigt anarkistisk och lekfull. Precis som filmen. 

Här finns mer vemod och ensamhet än i Linda Hambäcks förra, den fint humoristiska djurdeckaren ”Gordon & Paddy”. I ”Apstjärnan”, som bygger på boken av Frida Nilsson, finns det fler än Tord Fjordmark som stänger sina hjärtan.

Det är 75 minuter av starka känslor och tankar. Säkert bildberättande och suveräna röster i alla roller drar in tittaren i huvudpersonernas smärtor och glädjestunder.

”Apstjärnan” har biopremiär 11 juni.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Stellan Skarsgård

Pernilla August