Skurken Jim Carrey är roligast i dataspelsäventyr

Publicerad 2020-02-19

Full fart på Sonic.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Sonic the hedgehog

Regi Jeff Fowler, med Jim Carrey (röst av Jonas Kruse), James Marsden (röst av Peter Eggers), Tika Sumpter (röst av Johanna Lazcano) samt animerad Sonic (röst av Christan Hedlund). Visas även i engelsk version.

ÄVENTYR Den blå igelkotten Sonic kommer från en annan planet till jorden där han ska gömma sig så ingen upptäcker hans styrkor med gränslös energi. Sonic känner sig ensam och smyger på människorna i småstaden Green Hills, Montana. Och blir upptäckt av sympatiske polisen Tom som hjälper Sonic till San Francisco. Då blir han också jagad av Myndigheterna, med den galne forskaren Robotnik i spetsen.

Jim Carrey gör det mesta av rollen som elak skurk, som är dum även mot sina egna underlydande.

Men han är dubbad. Alla pratar svenska. Carreys improviserande energi försvinner lite på vägen i en svenska versionen.
Spelfilmen som bygger på det digitala spelet är alltså främst tänkt för de som inte kan/hinner läsa på bioduken. Som å andra sidan kan vara för unga för en del av filmens referenser kring spel och annat. Sonics främsta superkraft är att han är otroligt snabb och far i överljudsfart fram och tillbaka under en blinkning. Ibland stannar filmen upp och fryser de mänskliga varelserna medan den visar i slow motion allt Sonic hunner göra sekundsnabbt.
Jim Carrey är en bra komisk effekt i en enkel historia med avancerad teknik. Ingen barnlek, men inte heller en pulshöjare trots det hysteriska tempot.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln