Iranskt drama som bubblar av ilska

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Rött kort

Regi Soheil Beiraghi, med Baran Kosari, Amir Jadidi, Leili Rashidi.


FILMRECENSION. På fotbollsplanen blir kvinnorna bara bättre och bättre.

Vid sidan av återstår fortfarande en lång kamp, åtminstone i ett land som Iran.

”Rött kort”.
”Rött kort”.

DRAMA. En historia som påpassligt har premiär mitt under fotbolls-VM.

Den är inspirerad av en verklig händelse. För några år sedan missade det iranska landslagets lagkapten Niloufar Ardalan asiatiska mästerskapen. Hennes make, en välkänd tv-profil, vägrade låta henne resa utomlands. Sådant kan män bestämma om enligt de islamistiska lagarna i det patriarkala landet.

Filmtiteln ”Rött kort” syftar på att tv-kändisen Yaser (Amir Jadidi) på samma sätt stoppar hustrun Afrooz (Baran Kosari), lagkapten och stjärna i Irans landslag i futsal (inomhusfotboll), att delta i en turnering i Malaysia.

Hon har bara några dagar på sig att vinna denna kamp. Och egentligen handlar det mindre om fotboll än om relationer mellan könen. Om ett äktenskap i upplösning, om hur iransk stolthet inom idrotten vägs mot patriarkatets makt och om hur en kvinna med sociala medier kan utmana en tv-profil som i rutan sitter och predikar gammaldags moral.

Suveräna skådespelare och välskrivna replikskiften.

Berättelsen nästan bubblar över av en ilska som går längre än Afrooz öde. Den visar hur mycket potential som går förlorad när kvinnor inte äger rätten till sina egna liv. Och man blir lite förvånad att en film med så tydligt budskap faktiskt har fått ha premiär i Iran.

Publisert:

LÄS VIDARE