Film

Svenskarna erövrar Berlinfestivalen

Av: 

TT

FILM

Full uppställning – här är stjärnorna som dyker upp

Benny Andersson, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård, Levan Akin, Beata Gårdeler, Sanna Lenken.

Det blir full uppställning från svensk sida när filmfestivalen i Berlin drar i gång den här veckan.

Och svenskarna får fint sällskap på röda mattan: Nicole Kidman, Cate Blanchett, Kenneth Branagh, Ian McKellen, Natalie Portman, Charlotte Rampling, Robert Pattinson och Beach Boys-legendaren Brian Wilson.

Sverige har ingen film med i den stora tävlingssektionen, men i festivalens sektion för ungdomsfilmer tävlar både Sanna Lenkens redan hyllade "Min lilla syster" och Beata Gårdelers mobbningsdrama "Flocken".

Världspremiär för "Cirkeln"

Levan Akins filmatisering av bästsäljaren "Cirkeln" får sin världspremiär i Berlin den 10 februari, och vid sidan av regissören och skådespelarna kommer producenterna Ludvig och Benny Andersson att vara på plats. De tre böckerna i trilogin om häxorna i Engelsfors har blivit bästsäljare i en rad länder runtom i Europa, och intresset för filmatiseringen är redan mycket stort. Uppmärksamheten i Berlin lär inte bli mindre av att Abba-legendaren Benny är på plats för att ge intervjuer.

Stellan Skarsgård kommer till festivalen i samband med att Kenneth Branaghs liveversion av "Askungen" får sin världspremiär. Lily James från "Downton Abbey" spelar huvudrollen, Cate Blanchett den elaka styvmodern och Skarsgård en av de mäktiga männen på slottet.

Skarsgård i indiedrama

Hans son Alexander har en av huvudrollerna i det amerikanska indie- dramat "Diary of a teenage girl", som fått mycket fin kritik efter premiären på Sundance-festivalen. Filmen handlar om en tonårsflicka som inleder en relation med mammas (Kristen Wiig) älskare (Skarsgård).

Mest uppmärksammad i förväg av filmerna i huvudsektionen är filmatiseringen av den erotiska bestsellern "Fifty shades of Grey".

Filmen får sin internationella premiär den 11. Andra filmer som det talas om i förväg är "Mr Holmes" med Ian McKellen som en åldrad detektiv, Anton Corbijns "Life" om James Deans vänskap med en fotograf (fotografen spelas av Robert Pattinson), Werner Herzogs "Queen of the desert" med Nicole Kidman, Wim Wenders delvis svenskproducerade "Everything will be fine", "Love & Mercy" om Beach Boys-medlemmen Brian Wilsons liv (både Wilson och Paul Dano, som spelar honom i filmen, kommer till festivalen) och Terence Mallicks "King of cups" med Natalie Portman och Christian Bale.

Festivalen avslutas den 14 februari.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert: