”Fick slåss, använda svärdet – och döda”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Hobbit-aktuelle skådespelaren om nya storfilmen

1 av 7
Martin Freeman och Peter Jackson.

LONDON 2014 har varit en riktig jackpott för Martin Freeman.

Först ”Sherlock Holmes”, sen ”Fargo” och nu ”Hobbit: Femhäraslaget”

Ändå var det aldrig givet att den 43-årige britten skulle tacka ja till Peter Jacksons kassasuccé.

– Hade jag varit en man utan hem eller familj hade det varit annorlunda. Men jag är inte den mannen. Jag har åtaganden, folk jag älskar, säger tvåbarnspappan när Nöjesbladet träffar honom i London.

– Ytterst handlade det om logistik.

Om det varit en vanlig filminspelning hade han och hans sambo, skådespelerskan Amanda Abbington, inte tvekat. Men ”Hobbit”-filmerna som spelades in i Nya Zeeland innebar ett uppdrag på två och ett halvt år.

– Vi fick det att funka, tack och lov. Och jag är mycket, mycket glad att jag tog rollen. Men att vara borta så länge från familjen var inte lätt.

Det har ryktats att den sista delen i trilogin plågades av omtagningar.

– Det var egentligen inte omtagningar. Det var förlängd tid. Vi hade det sista stora slaget kvar att göra. Det spelade vi in ett år efter att huvudinspelningen avslutats.

”Fick slåss mycket”

Han minns den tiden med ett leende.

– Jag fick slåss mycket, använda svärdet och döda. Det var kul, för jag gillar sånt.

Han skrattar.

­– Bilbo växer i tredje filmen. Han blir mer kompetent med vapen i hand. Han är inte orädd, men han är modig när det gäller och vet vad han måste göra för att hålla sig och sina vänner vid liv.

Uppgiften att Jackson sagt att Freeman var den ende som kunde spela Bilbo avfärdar britten.

– Jag håller inte med. Men jag är tacksam att han tyckte att jag var den bäste att spela honom. När vi började kändes det som om jag var helt fel.

Lyckades locka tittarna

Han säger att det tog tid innan han och Jackson stod på samma sida.

– De första scenerna vi gjorde var de i grottan med gåtorna mellan Bilbo och Gollum. I efterhand älskade jag dem. Men när vi började fick jag anteckningar av Peter med vad han ville att vi skulle göra. Jag tyckte inte att det var det jag gjorde eller det jag försökte göra.

Undan för undan blev det bättre.

– Man måste lära sig förstå Peter, man får liksom ha en översättare i ena örat för att fatta vad han menar. Han är så inne i sin värld.

Att döma av tittarnas rusning till biograferna lyckades de.

Freemans alla succéroller i år

Bilbo Baggins i ”Hobbit: Femhäraslaget”. För tredje gången spelar han den omtyckta figuren i Tolkienfilmatiseringen som den här veckan går rätt in på den svenska biotoppen.

Lester Nygaard i Emmybelönade ”Fargo”. En tafatt, amerikansk försäkringstjänsteman får en dag tokspel och dödar sin elaka, tjatande hustru.

Doktor John Watson i ”Sherlock”. Sherlock Holmes vapendragare med ett militärt förflutet och - ibland - en ängels tålamod.

Publicerad: