Diane Kruger om att vara spion: ”Skulle aldrig klara det jobbet”

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Martin Freeman och Diane Kruger på flykt.
Martin Freeman och Diane Kruger på flykt.

BERLIN. Spionvärlden får ett nytt ansikte i ”The operative”.

Martin Freeman skickar Diane Kruger på farligt uppdrag i Iran som agent för israeliska Mossad.

- Filmen känns realistisk om spioner, säger Diane Kreuger. Min rollfigur är inte som Jason Bourne eller James Bond.

”The operative” liknar någon av John Le Carrés romaner eller den franska tv-serien ”Falsk identitet”. Diane Kruger spelar Rachel som värvas. Hon skickas till Teheran där hon arbetar som lärare i engelska och franska.

- Jag skulle aldrig klara det jobbet. Bo i ett land i flera år och etablera ett dubbeliv. Bli förälskad och dölja vem man är, säger Diane Kruger.

Filmen är till största delen inspelad i Israel och Tyskland, men en del scener är tagna i bulgariska Sofia och i Teheran i hemlighet. Diane Kruger berättar att hon fick träning av säkerhetstjänsten Mossad.

”Hemskt att lura folk”

- Inte med vapen, men jag fick öva på att stoppa främlingar på gatan och be dem om hjälp. Och att knäcka på i ett hus och övertala dem att släppa in mig under någon falsk ursäkt. Jag tycker det skulle vara hemskt att lura folk. All ångest det skulle skapa.

Hennes rollfigur hamnar i flera farliga situationer. Diane Kruger var gravid under inspelningen och hennes dotter föddes i november 2018.

Foto: Michael Sohn / TT
Diane Kruger på filmfestivalen i Berlin.

I filmen tar hon risker som orsakar problem för både henne och hennes chef, spelad av Martin Freeman. Den brittiske skådespelaren har gjort allt från ”Hobbit” och ”Black panther” till ”Sherlock”, ”The office” och ”Love actually”.

- Jag tycker det är lustigt att folk förknippar mig med action, säger Martin Freeman. I den här filmen skulle jag mest sitta på en stol. Och dricka kaffe. Det är jag bra på.

Han kan se likheter mellan spioner och skådespelare.

- I båda fallen handlar det om att observera, att iaktta hur man själv och andra människor beter sig, säger Martin Freeman. Och att vara en bra lyssnare.

Publicerad:

LÄS VIDARE