Skräck i skogen

avBjörn Solfors

FILM

Här blir Bergqvist riktigt elak – fram till lunchrasten

1 av 6 | Foto: Ola Åkeborn
VILD JAKT Björn Kjellman och Kjell Bergqvist rusar efter den kvinnliga huvudpersonen, som spelas av Sofia Ledarp, under inspelningen av ”Försvunnen”.

KARLSKRONA. Kjell Bergqvist brädar Björn Kjellman. Sofia Ledarp har panik.

Och i största hemlighet gör en dubbel Oscarsvinnare från Hollywood svensk filmdebut.

Välkommen till inspelningarna av ”Försvunnen”.

– Jag är inte din jävla dotter!

Orden ekar mellan trädstammarna. Sofia Ledarp vevar med armarna mot Kjell Bergqvist. Skriker. Fräser. Hon har sår i ansiktet. Plötsligt flyr hon nerför skogsstigen, Kjell Bergqvist och Björn Kjellman rusar efter och är precis på väg att ...

– Bra. Tack. Då tar vi lunch.

Fnittret bryter igenom. Mackorna åker fram och efter en stund kommer Björn Kjellman gående med händerna fulla av ... svamp?

– Björksopp, säger han. Det gäller att ta vara på tiden.

”Ett bra jobb”

Kjell Bergqvist verkar vara av samma inställning.

– Det är ett bra jobb. Man sitter ute i det gröna och dricker kaffe och lyssnar på fåglarna. Sen går man och spelar lite elak igen.

För elak är precis vad han är i thrillern ”Försvunnen”. Mot kvinnor i synnerhet. Tvära kast, minst sagt, för en skådespelare som tidigare i år satte rollen som Åsa-Nisse och nu gör ”Fadern” på Stadsteatern på helgerna.

– Det är annorlunda för mig att få spela elaka roller. Jag fick en känsla av Stephen King när jag läste manus.

Hemlighetsmakeriet är stort kring filmarbetet. Men vi vet att projektet innebär långfilmsdebut för de unga filmmakarna Mattias Olsson och Henrik JP Åkesson – och att giganten Disney gått in som distributör.

– Det har tagit oss fem år att få till filmen. Det är en fantastisk känsla att vara i gång, säger Henrik JP Åkesson.

”Försvunnen” spelas in på rekordtid, 22 veckor, och beräknas gå upp på bio sensommaren 2011. Deckarkommissarierna är borta. Nu pratar vi om något så ovanligt som en svensk, psykologisk thriller: Sofia Ledarp spelar rollen som förföljd och kidnappad kvinna.

– Det är otäcka scener. Här har hon just vaknat upp instängd i en fuktig källare, säger Sofia och pekar på den ödsliga sommarstugan.

Men hon har bra stöd i pauserna. Sonen Loui, snart ett år, kommer ofta och gästar inspelningarna med en välbehövlig kram. Filminspelningen är Sofias comeback efter mammaledigheten.

– En chockstart. Men Loui är jätteduktig. Han har till och med lärt sig att vara tyst när de ropar tagning.

Megastjärna

När hon traskar iväg över gräset i för stor Helly Hansen-jacka, kaffet ryker och solen bryter fram genom björkkronorna känns det rätt långt till Hollywood.

Det är det inte.

Nöjesbladet kan avslöja att filmen får oväntad draghjälp av en internationell megastjärna inom sitt område.

Per Hallberg, som 2008 knep sin andra Oscar för ljudet i ”The Bourne ultimatum”, ska designa ljudet. Trots att han är född på Öland är det först nu dags för svensk filmdebut.

Slår plankan i Björns huvud

– Jag har faktiskt aldrig gjort en svensk produktion förut, men har länge velat det. Nu var tajmingen rätt och i det här projektet har jag något att tillföra. Det ska bli väldigt spännande, säger Per Hallberg på telefon från Los Angeles.

Två månader i en amerikansk studio väntar. Här, i den blekingska myllan, fortsätter arbetet.

Kameran rullar när Sofia flyr in i en bil, låser dörrarna. Skriker. Kjell Bergqvist tar fram en träplanka och slår den med full kraft i huvudet på Björn Kjellman.

En helt ovanlig dag på jobbet.