– Nu ska vi fira med stjärnorna

FILM

Svenskorna tog revansch med nobbad film i Cannes

Foto: Nobbade vinnare Först fick Frida Kempff och Camilla Skagerström nej av Svenska Filminstitutet – sen fick de pris i Cannes.

CANNES. Det blev nobben från Svenska Filminstitutet. Så Frida Kempff, 33, och Camilla Skagerström, 36, bekostade själva sin kortfilm.

I går vann de andrapriset på Cannesfestivalen.

– Fantastiskt kul. Nu ska vi fira med Benicio Del Toro, Javier Bardem, Penélope Cruz och de andra, säger Frida Kempff.

Foto: Party hela natten Javier Bardem och Penélope Cruz var två av filmstjärnorna som de svenska pristagarna stötte ihop med. Och i natt fortsatte festerna i Cannes...

Det är en riktig solskenshistoria, den om svenska kortfilmen ”Micky badar”.

När regissören Frida Kempff, 33, en tid bodde i Köpenhamn lärde hon känna 100-åriga tanten Micky. Som badar utomhus, varje dag, året om. Som hade ett fascinerande liv att berätta om. Det måste bli en film, tänkte Frida och filmfotografen Camilla Skagerström, som hon jobbat med sedan de lärde känna varandra på Dramatiska institutet.

Betalade själva

– Vi borde kanske inte säga detta, de har ju sedan dess bekostat 35 mm-kopian, men... vi fick faktiskt nobben av Svenska Filminstitutet när vi sökte bidrag, sa Frida tidigare i veckan.

Så filmen fick de bekosta själva. 30 000 kronor plus arbetet.

De skickade en dvd till Cannes-festivalen på vinst och förlust. Och kom, som en av blott nio filmer, bland 6 000 inskickade bidrag, med i kampen om en Guldpalm för bästa kortfilm.

I går tilldelades de juryns pris, andrapriset, av filmgalans värdinna Kristin Scott Thomas.

– Det är jättekul. Och innebär förhoppningsvis att vi inte behöver knacka dörr lika mycket för kommande projekt. Det här är väl ett slags bevis för att vi kan göra film.

För tillfället jobbar Frida och Camilla med ett hemligt tv-projekt för UR, som ska sändas i SVT.

Men i går kväll handlade mest om att fira Juryns pris.

– Vi är i festivalpalatset och sedan väntar andra fester. Vi har redan mött Benicio, Javier och Penélope.