”Avatar flirtar med falska doktriner”

avSandra Wejbro, Joakim Wedholm

FILM

Påven fördömer nya storfilmens natursyn

Foto: Foto: ALL OVER PRESS
Det blå na’vi-folket på planeten Pandora i James Camerons storfilm ”Avatar”.

Miljoner biobesökare älskar storfilmen ”Avatar”. Men Vatikanen och påven fördömer James Camerons verk.

– Den flörtar på ett fiffigt sätt med alla falska doktriner som har gjort ekologi till millenniets religion, enligt Vatikanen.

Påven Benedict XVI.

James Camerons ”Avatar” imponerar inte på Vatikanen. Anledningen: den visar på en världsbild där man ska dyrka naturen.

Vatikanens tidning har konstaterat att filmen är enkel och visar få äkta känslor, efter att ha pratat med biskopar efter förhandsvisningen.

Ingen skapelse

Vatikanens egen radiostation fastslog:

– Den flörtar på ett fiffigt sätt med alla falska doktriner som har gjort ekologi till millenniets religion. Naturen är inte längre en skapelse att försvara utan en gudomlighet att tillbedja.

Vatikanstatens talesman Federico Lombardi menar att kritiken avspeglar påvens syn på att det är farligt att se naturen på ett gudomligt sätt.

Benedict XVI pratar ofta om vikten att skydda naturen, men samtidigt varnar han för att för att göra människan jämställd med andra levande varelser, skriver AP.

Extra stark

Medan Vatikanen rasar varnar psykiatriker för den inverkan filmen har på biobesökare.

Psykiatrikern Stephan Quentzel menar att Camerons verklighetstrogna 3D-animationer och filmens längd gör att känslan av att gå in i en annan värld blir extra stark. Det får det verkliga livet att verka mer bristfälligt, säger han till CNN.

På internetforum finns inlägg skrivna av fans som drabbats av depressiva känslor.

En person som kallar sig Mike skrev på fansajten Naviblue att han fick självmordstankar efter att ha sett filmen.

”Var deprimerad”

CNN har intervjuat Ivar Hill, som i forumen kallar sig Eltu, en 17-årig svensk kille om sina känslor.

– Jag var deprimerad för att jag verkligen vill leva i Pandora, som verkade vara en så perfekt plats, men jag var också deprimerad och äcklad vid åsynen av vår värld, säger han.

I ett mejl till Nöjesbladet vill Hill förklara att det är felaktigt att hävda att många fans drabbats av självmordskänslor.

– Vad som är gemensant hos oss med depressionskänslor är inte egentligen att vi vill leva i Pandora (även om detta är någonting man kan uppleva i början) utan att Avatar har fått oss att inse vad som håller på att hända med jorden (miljöförstöring etc - och andra vis mänskligheten har påverkat jorden på ett negativt sätt).