”Emil förtjänar att vara större”

FILM

Astrid Lindgrens arvingar vill öka intresset med nya filmen

1 av 9 | Foto: Tillbaka i snickarboaDet var inte självklart att Emil och Ida skulle dyka upp i en tecknad film. Astrid Lindgren undvek i det längsta att låta sina verk bli animerade. När tecknaren Per Åhlin knöts upp tackade hennes arvingar till slut ja. Om figurerna verkar bekanta så är det ingen tillfällighet - till grund har Åhlin haft Björn Bergs originalteckningar.

Astrid Lindgren gav den legendariska tecknaren nobben - och ångrade sig.

Nu får Karl-Bertil Jonssons pappa Per Åhlin chansen med ”Emil & Ida i Lönneberga”.

- Det är omöjligt att göra ”Emil” bättre eller lika bra som 70-talsversionen, säger Karin Nyman, Astrids dotter.

”Emil i Lönneberga”-böckerna har slutat sälja - på vissa marknader.

Nu hoppas rättighets­innehavarna, på Saltkråkan AB, att den nya filmen ska ge figuren nytt liv.

- Utanför Norden och Tyskland är inte Emil så stor som han förtjänar. I Japan har man slutat ge ut Emil-böcker. I Italien har han sålt förut, men gör det inte längre. Vi kanske inte kan påverka det med filmen, men det vore roligt, säger Nisse Nyman, vd på Saltkråkan AB.

Bolaget, som ägs av Astrid Lindgrens arvingar, har fullständig kontroll över filmen som är regisserad av Per Åhlin (”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton)”.

”Omöjligt bli bättre”

Nu när Emil fyller 50 år vill de uppmärksamma honom. Men i stället för att använda sig av den senaste tekniken har de baserat utseendet på Björn Bergs originalillustrationer från böckerna.

- Den kanske hade dragit ännu mer publik om vi hade gjort den supermodern. Men då hade vi tappat mycket av det ”Astrid Lindgrenska”, säger Nisse Nyman.

Att filmen blev av var ingen självklarhet. Bolaget Filmlance fångade arvingarnas intresse genom att få Per Åhlin att tacka ja till projektet. Åhlin var en av få tecknare som Astrid Lindgren faktiskt tyckte om.

- Vi tänkte att det här är det enda sättet att göra ”Emil” igen. 70-talsfilmerna är så fantastiska i sig. Det är omöjligt att göra de bättre, säger Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter.

Länge vägrade Astrid Lindgren låta någon göra tecknade filmer av hennes verk. Bland de animatörer som fick nobben finns den legendariska illustratören Hayao Miyazaki (”Spirited away”).

- Han hörde av sig till Astrid under tidigt 1980-tal. Långt innan han var riktigt känd, säger Nisse Nyman.

”Tror hon ångrade sig”

- Det här var i en fas då Astrid avskydde tanken om tecknad film över huvud taget, säger Karin Nyman.

Miyazaki önskade att få göra ”Pippi Långstrump”.

- Det tackade hon nej till. Men det tror jag att hon ångrade, säger Nisse Nyman.

I stället gjordes en kanadensisk animerad långfilm och tv-serie på 1990-talet, baserad på ”Pippi Långstrump.

- När Astrid såg den kanadensiska ”Pippi” tänkte hon nog att hon kunde ha valt Miyazaki i stället, säger Nisse Nyman.

Planerar fler filmer

Nu finns det planer på Saltkråkan AB att fortsätta göra filmatiseringar baserade på Astrid Lindgrens verk.

- Det finns ett behov av att förnya filmkatalogen. Det dröjer inte länge innan det kommer fler projekt”, säger Nisse Nyman.

Vilka verk baseras de kommande projekten på?

- Det är fortfarande en hemlis, säger Nyman och skrattar.

Filmerna bygger på de klassiska Berg-bilderna

”Emil & Ida i Lönneberga” är regisserad av Per Åhlin och bygger på Björn Bergs klassiska illustrationer från ”Emil”-böckerna. Rösterna görs av bland andra Gustav Föghner (Emil), Tilda Ramde (Ida), Allan Svensson (Anton), Elisabet Carlsson (Alma). Filmerna bygger på historierna i böckerna ”Emils hyss nr. 325”, ”När lilla Ida skulle göra nya hyss” och ”Emil med paltsmeten”. Filmen hade biopremiär på juldagen och fick i Nöjesbladet.