Michael Nyqvist om kyliga mötet med ”Sagan om ringen”-stjärnan

1 av 4

avNatalie Demirian

FILM

Två poliser med helt olika kulturer tvingas samarbeta.

Nu kommer kriminalserien ”100 code” med Michael Nyqvist och ”Sagan om ringen”-stjärnan Dominic Monaghan till Kanal 5.

– Han hade bestämt sig för att inte prata med mig för att vi är rivaler i serien, säger Nyqvist till Nöjesbladet.

Första säsongen av ”100 code” har visats på HBO Nordic och sänts i flera länder i Europa.

Michael Nyqvist, 54, och ”Sagan om ringen”-stjärnan Dominic Monaghan, 38, spelar huvudrollerna när en New York-polis kommer till Stockholm och för att ta upp jakten på en seriemördare. Nu kommer serien till Kanal 5.

– Den handlar om en kulturkrock mellan en amerikansk och en svensk polis. Vi pratar engelska med honom och svenska annars. När han går ut säger vi ”jävla idiot”, och när han kommer in säger vi ”hello, hello!”, säger Michael Nyqvist till Nöjesbladet.

Han berättar att Dominic Monaghan till en början betedde sig märkligt inför inspelningarna.

Ville sova i studion

– Jag känner igen honom från ”Sagan om ringen” så klart, men jag kände inte igen honom när han satt där. En liten skit liksom. Han hade bestämt sig för att inte prata med mig för att vi är rivaler i serien. Han hade också sagt att han skulle sova i studion i en vecka för att komma i stämning, då var jag tvungen att säga: ”Never heard about acting?” Sedan började vi garva både två och blev bra polare. Och han skippade att sova i studion.

Skaparen till ”100 code” är Oscarvinnaren Bobby Moresco (”Crash”, ”Million dollar baby”).

– Han är en väldigt bra manusförfattare och det var väldigt kul att jobba med honom. Han ju halvitalienare. När jag hälsade på honom i Los Angeles så käkade vi någon pasta, och då sa jag några italienska ord men han bara: ”Sorry, I don’t speak that language”. Men vi hade roligt varje dag. Han håller i en del kurser. Han är väldigt bra på att instruera folk, han gör det på ett sätt som inte är så svenskt.

Hur ser det ut med en eventuell andra säsong?

– Det finns ett intresse både från tittare och producenter. Jag är rätt uppbokad framåt, så jag vet inte när det skulle bli i så fall.

Till festival

Michael Nyqvist ska närmast spela försvarsadvokat i en dansk film. På torsdag lämnar han Köpenhamn för att åka till filmfestivalen i Toronto där han och Emma Watson tävlar med filmen ”Colnia”.

– Sedan åker jag tillbaka till Köpenhamn för att filma igen. Och sedan är det en del annat som jag inte kan prata om än.

ARTIKELN HANDLAR OM