Roy Andersson har gjort Sveriges Oscarsbidrag

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

”Tror vi kan överraska”

1 av 2

Roy Anderssons ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” blir årets svenska Oscars-bidrag.

– Det är en ära och ett nöje att bli utvald, jag tror det kommer att gå bättre den här gången än tidigare, säger den 72-årige regissören.

Det är faktiskt fjärde gången som en Roy Andersson-film har utsetts till Sveriges bidrag i kampen om en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Varken ”En kärlekshistoria” (1970), ”Sånger från andra våningen” (2000) eller ”Du levande” (2007) blev dock en av de fem utvalda filmerna.

Den här gången tror dock Roy på större chanser.

”En duva…” vann Guldlejonet i Venedig i fjol.

– Och den har fått fantastiska recensioner överallt men framför allt i USA. Där har den visats i 37 städer. Till en retrospektiv över mina filmer i Los Angeles fick man sätta in extraföreställningar. Man har betraktat mina filmer som smala, men attityden i USA har förändrats, det är uppenbart när en film som ”Birdman” av Alejandro González Iñárritu kan vinna den stora Oscars-statyetten.

– Sådant här ger tveklöst energi och en kick nu när vi ska börja testfilma inför nästa projekt, som nu fått namnet ”Om det oändliga”.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Roy Andersson har skäl att fira.

Hur ska du fira detta?

– Det blir nog ett glas skumpa på krogen tvärs över gatan från Studio 24.

Du förlorade 10 000 kronor till din vän Ruben Östlund, när hans ”Turist” vann över dig på Guldbaggegalan. Har han fått sin vinst?

– Nja, jag har haft det lite dåligt ställt. Vi har skjutit upp det där, jag kanske får göra en avbetalningsplan… (skratt)

Nu har du också chansen på en Oscar. När ”Turist” var en av de nio utvalda filmerna, så filmade Ruben sig själv under ögonblicket när de fem kandidaterna offentliggjordes. Ska du också göra det?

– Gjorde han? Ja, jag får väl hitta på något jag också då…

Han fick ett slags (fejkat) sammanbrott i filmen när ”Turist” inte blev utvald bland de fem…

– Jag tror det går bättre för mig!

I samband med att Roy Andersson-filmen presenterades som Sveriges Oscars-bidrag, avslöjade också Svenska Filminstitutets utlandschef Pia Lundberg att det nu är klart att Stig Björkmans Ingrid Bergman-dokumentär ”Jag är Ingrid” får USA-premiär i november. Det innebär att den har chansen att tävla om en Oscar för bästa dokumentärfilm.

BANANAS! Sju reklamfilmer av Roy Andersson som är bäst i världen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN