Eminem bryter gränser

8 mile

Amerikanskt drama i regi av Curtis Hanson, med bl a Eminem, Brittany Murphy, Mekhi Pfifer, Kim Basinger och Eugene Byrd.

Eminem spelar Rabbit, den fattige vita killen som vill göra karriär som rappare .
Eminem spelar Rabbit, den fattige vita killen som vill göra karriär som rappare .

Bra film flyttar oss till en annan värld. Med "8 mile" kommer vi till den fattiga delen av Detroit där drömmarna inte behöver vara större än att komma därifrån. Åtminstone till andra sidan gatan.

Här möter vi Jimmy Smith som alla kallar Rabbit, och Eminem är utmärkt i huvudrollen. Han är trovärdig och intensiv som den fattige vite killen som försöker bli rappare. Rabbit kämpar inte bara mot en torftig bakgrund i den opålitliga mammans ( Kim Basinger) husvagnshem. Han hånas också av svarta som inte tycker han ska försöka sig på deras musikstil.

Hans chans attt visa vad han kan är dueller när rapparna battlar mot varandra i utslagningstävlingar tills en står som vinnare.

Rabbits vänner tycker han ska försöka. Men han har mycket att komma över innan han vågar släppa loss vad han har.

Historien, som utspelar sig 1995, ligger mycket nära Eminems eget liv. Det ger förstås en dokumentär slagkraft åt filmen, men det är i första hand en skickligt uppbyggd spelfilm. Curtis Hanson ("LA konfidentiellt", "Wonder boys") väntar smart med att visa rapparen Rabbit i all sin styrka.

Det finns många hinder på vägen mot framgång, och till skillnad från mer klyschiga filmer slutar det inte med supersuccé utan en mer blygsam triumf.

Här finns också kärlek, när Alex ( Brittany Murphy) kommer in i Rabbits liv. Hon har sina egna drömmar, liksom Rabbits mamma. Kim Basinger är bra som en patetisk vuxen som varken har styrka åt sig själva eller sina barn. Bara hopp, hopp om ett lyft som aldrig kommer.

Många musikstjärnor har försökt sig på filmen. Eminem och "8 mile" känns äkta, på samma sätt som Elvis i "Jailhouse rock", The Beatles i "A hard days night" eller Prince i "Purple rain".

En bra film helt enkelt, även för den som inte alls har lyssnat på Eminem.

Gatan 8 mile är en gräns i Detroit. Filmen är en fängslande skildring av att ta sig över olika sorters begränsningar.

Webb-tv

Jens Peterson

Publisert: