CRASH! BOOM! BANG!

FILM

Tidernas främsta actionscener

1 av 5 | Foto: Matrix.

En bra action ska träffa som en knytnäve i solar plexus. Puls Johan Brännström har listat de tio bästa actionscenerna – någonsin.

1. Terminator 2 – Långtradarjakten

En fjunig Edward Furlong på moped. Jagad av en ostoppbar T-1000. I långtradare stor som ett hus plöjandes längs motorvägen – genom refuger och sedan på sidan av vägen – där till slut förarhyttens tak ryker. Tung action så det smäller i plåten. I originalmanuset slets dock inte taket av, men på inspelningsplatsen upptäckte man att långtradaren inte kunde passera under refugen. Så James Cameron bestämde sig för att det var lika bra att köra vidare – utan att bromsa. Go, Cameron!

2. The Matrix – Slutstriden

Bröderna Wachowski tog actionfilmen långt in i 2000-talet med denna smarta cyber-actionthriller. Inte minst slutfajten och dess innovativa

balett-liknande hyperslagsmål i upplöst tid med aktörerna dansande kring vinande kulor i luften. Tekniken, som de kallade ”bullet time”, krävde att man byggde en helt ny kamera för att separera tid och rum från dess objekt. 120 sådana kameror tog sedan bilder i sekvens runt skådespelarna som hängde i luften på vajrar mot en blå duk. Den verkliga miljön återskapades därefter digitalt.

3. Speed – Den flygande bussen

Platsen: motorväg i Los Angeles. Scenariot: en bombriggad buss som inte kan sakta ned under 50 kilometer i timmen. Problemet: motorvägen mynnar ut i en icke färdigbyggd bro. Vad göra för körkortslöse Sandra Bullock? Stampa gasen i botten. Att se busshoppet är som att sitta i en berg- och-dalbana på riktigt. 12 olika bussar användes under inspelningen. Men bro-hoppet filmades faktiskt om då bussen landade lite FÖR snyggt första gången. Bron var dock inte av på mitten – det var digitalt retuscherat.

4. Jagad – Tågkraschen

Säg tågkraschen och de flesta vet vad du talar om. En scen som blivit klassisk i en av 90-talets bästa actionfilmer. Och det är inte konstigt: regissören Andrew Davis lät ett riktigt tåg kraschas i 9 North Carolina för maximum förödelse. Men när Harrison Ford kastade sig ut var det mot bakgrundsduk. En kul fotnot: Motorn, som var det enda som blev kvar av det kraschade tåget, används nu i ett riktigt tåg.

5.The Road warrior – Titta han flyger!

På planeringsstadiet kallades den för ”Kanonkulan”, ett stunt designat att bli ett av de mest spektakulära någonsin: en flyende Max Max jagas av skurkar på motorcyklar, men överlistar en så denne frontalkrockar – och flyger som en kanonkula genom luften. Stuntet var mycket riskfyllt och krävde extrem precision av stuntföraren, Guy Norris. Det slutade med att Norris bröt benet då han landade.

6. Dödligt vapen – Takscenen

”Do you wanna jump? Ibland räcker det med en galen blick för att skapa en svindlande actionscen. Då Mel Gibsons självmordsbenägne polis dyker upp på taket till ett höghus för att ta tala en självmordshoppare till rätta då vet vi att det bara kan sluta med fritt fall. För ingen är mer sugen på att hoppa än Riggs själv. Så han handklovar helt sonika fast sig i självmordskillen och till tittarens chock faller de handlöst?men polisen har redan hunnit lägga ut en gigantisk landningsmadrass.

7. Det vilda gänget – Slutduellen

Actionpoeten Sam Peckinpah har aldrig varit våldsammare än när han i slutduellen lät hela den mexikanska armén släppa lös all ammunition mot några laglösa cowboys. På kuppen satte han en nivå får filmvåld som knappt överträffats sedan 1969. Massakern tog 12 dagar att spela in. När röken skingrats hade Peckinpah föbrukat 10 000 ampuller med fejkad blod. Fler skott lär ha skjutit under inspelningen än under hela den mexikanska revolutionen 1914.

8. Die hard – Brandslangshoppet

Bruce Willis fick rekord-gaget 5 miljoner dollar för huvudrollen. Men så fick han slita för pengarna. Som snuten John McLane tar han sig an en hel armé tyska terrorister som tagit gisslan i en skyskrapa. I filmens klimax hittar McLane en bomb under taket; slåss mot skurken Karl, skjuter en annan terrorist och räddar gisslan på taket; lyckas gå tag i en brandslang, använda den som bungyjump – och krascha in i fönstren några våningar nedanför – precis innan bomben briserar. Puh!

9. Bullit – Biljakten

Steve McQueen-klassikern må ha 34 år på nacken, men den stilbildande biljakten genom San Franciscos gator står fortfarande i en klass för sig. Totalt upptar den tio minuter i filmen och tog tre veckor att spela in. Två Mustanger användes och trimmades av en riktig racerförare innan de släpptes lös på gatorna med stuntförare i. Regissören Peter Yates piskade sedan på dem i 110 kilometer i timmen, stundvis i 170 kilometer i timmen (!)

10. Face/Off – Attacken mot takvåningen

I Hongkong var John Woo actionvirtuosen nummer ett med filmer som ”The Killer” och ”Hard boiled”. Men det var först med ”Face/Off” han kom upp i samma nivå i Hollywood och kunde ta ut svängarna helt. Resultatet: några av de mest grandiosa, skamlöst melodramatiska actionscener som skådats. Bäst av dessa: skurkarnas fäste peppras sönder. Mitt i tumultet sitter en liten pojke med hörlurar som enda skydd – där ”Over the rainbow” strömmar ut och ackompanjerar kulregnet.

...OCH HÄR ÄR TIO TILL SOM NÄSTAN KOM MED