Gandalf lever i nya filmen stark och vit

FILM

McKellen: Han är som en samuraj

1 av 3 | Foto: 2002: Gandalf den vite har stor roll i Sagan om de två tornen .

WELLINGTON

Varning. Här avslöjas intrigen i ”Sagan om de två tornen”.

Tyvärr hjälper det nog inte om du slutar läsa här.

För innan filmen har premiär lär de flesta i biopubliken veta att Gandalf kommer tillbaka.

– Han är mer skärpt i nya filmen, säger Ian McKellen som spelar Gandalf. Han är bokstavligen återfödd.

I ”Sagan om ringen” faller Gandalf mot ett mörkt hål sedan han stoppat Balrog så att Frodo och de andra kan fly.

Nu rullar en trailer för ”Sagan om de två tornen” på svenska biografer.

Två minuter som slutar med en närbild på Ian McKellen som den imponerande Gandalf.

Går inte att dölja

Under en inspelningspaus på Nya Zeeland frågar jag regissören Peter Jackson varför han valt att avslöja att den skäggige ledaren för sällskapet kommer tillbaka.

Funderade du på att dölja Gandalfs återkomst fram till premiären?

– Nej, det går inte. Av flera skäl. Många miljoner har läst Tolkiens böcker och vet vilken viktig roll Gandalf spelar i tvåan och trean, säger Peter Jackson. Vi måste ha Ian McKellens namn på affischen, och kanske på bild också. Så jag tyckte det var lika bra att ha med honom i trailern.

Nu är det inte riktigt samme trollkarl.

Sist var han Gandalf den grå. Nu är han Gandalf den vite.

En energisk ledare

Jag möter honom först till frukost i filmstudion i Wellington, där de långa Gandalf och Saruman skrider fram majestätiskt och plockar ägg och bacon.

När inspelningsdagen är över kommer en avsminkad Ian McKellen och berättar om trollkarlens återkomst efter dödsfallet i första filmen.

Han sträcker på stela leder.

– Jag blir trött av 14-timmarsdagar och att sitta på en tunna klädd i kohud och låtsas att jag rider på en häst, säger han.

Hästen är Skuggfaxe. I trailern ser vi som hastigast hur Gandalf rider i spetsen för krigare.

Din rollfigur är förvandlad?

– Han skickas tillbaka för att göra jobbet han inte avslutade, säger Ian McKellen. Den grå Gandalf var tyngd av värk och alla tusentals år han levt. Lite oförsiktig, gjorde misstag, satt hellre med hoberna och drack och rökte. Inte alltid vaksam.

– Nu är Gandalf skärpt och koncentrerad. Ringen är ute på sin resa, han måste hjälpa till så att den kommer fram. Han är en ledare, en samuraj, mer energisk. Gandalf ser yngre ut, även om han blivit vithårig. Han är prydlig och elegant. Fortfarande med humor, men han kommer inte att låta sig distraheras.

Var det lätt att bli Gandalf igen efter 18 månader?

– Ja, men jag var lite orolig. Peter visade alla mina scener i ”Sagan om de två tornen” och förklarade vad han ville lägga till och ta om. När jag såg dem kom jag in i stämningen igen.

Gandalfs sista resa

Det måste hjälpa att alla andra är tillbaka i Wellington?

– Ja, det är mycket ovanligt att alla som jobbade med filmen är tillbaka för kompletteringar. Alla är här på grund av Peter Jackson. Det är en väldigt fin stämning här på Nya Zeeland. Vi har ingen press på oss längre eftersom första filmen blev en så stor succé.

– Peter sa till oss att nu är det mer som att göra en hemmavideo. Fast så har jag känt hela tiden med ”Sagan om ringen”. Det har bara råkat vara en hemmavideo som hela världen gillade.

Gandalf har en större roll i andra och tredje filmen.

– Det är hans sista jobb. När det är utfört vet han att det är slutet för Gandalf. Hans resa är över.

Han är en förändrad person.

– Gandalf talar annorlunda och ser annorlunda ut. Han har blivit mer spänstig och stark för att slutföra sitt uppdrag.

Det låter som en actionhjälte?

– Ja, men till skillnad från andra actionhjältar är han mycket mänsklig. Man ser aldrig Magneto i ”X-men” sätta sig ner och äta. Åskådarna får träffa Gandalf när han är ledig också.

”X-men” väntar

Men efter det här är du väl på väg in i Magnetos kostym igen?

– Ja, vi filmar i Vancouver med början i juli. Det känns som om jag gjort ”X-men” och Gandalf i fem år. Jag gjorde första ”X-men” strax före ”Sagan om ringen” och nu ska jag spela Magneto igen. ”X-men” är också en familj, fast lite förändrad. Både Halle Berry och Hugh Jackman har blivit stora stjärnor sedan vi gjorde första ”X-men”.

Jag såg dig spela August Strindbergs ”Dödsdansen” med Helen Mirren på Broadway. Har du nya teaterplaner?

– Inget just nu, men ganska snart. Vi funderade på att göra Strindberg i London. Jag filmar ”X-men” i Vancouver till oktober, men efter det gärna en pjäs.

Var på Gay Pride

Ian McKellen började inom teatern och slog igenom som filmskådespelare på 1990-talet. Han har varit frispråkig talesman för homosexuella i England, och var nyligen grand marshal för Gay Pride-paraden i San Francisco. Han träffade sin pojkvän på Nya Zeeland och tillbringar mycket tid där.

– Ja, i Wellington har jag blivit som en del av möblemanget. Ingen tittar, säger Ian McKellen. Men ”Sagan om ringen” har förändrat mycket. Jag har fått fans för första gången i mitt liv. Barn som drar efter andan när de ser Gandalf. Det händer överallt. Min egen hemsida får två miljoner träffar i månaden.

Tiden på Nya Zeeland har gett honom en ny inställning.

– Jag är mer sugen på att vara ledig nu, säger Ian McKellen. Förr jobbade jag för mycket och levde för lite.

Fotnot: ”Sagan om ringen” kommer på video/ dvd den 6 augusti. ”Sagan om de två tornen” har biopremiär 18 december.

Jens Peterson