Jane Magnusson: Tycker man ska få fina roller utan att gå till sängs med någon

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Ingmar Bergman hyllas runt hela världen inför sin 100-årsdag.
Långfilmen ”Bergman – Ett år, ett liv” är mer respektlös. Tar upp både hans maktmissbruk och kvinnorna.
– Visst, han gav kvinnorna fina roller. Jag tycker man ska få fina roller utan att gå till sängs med någon, säger Jane Magnusson.

Hennes film hade världspremiär på årets Cannes-festival. Där tokhyllades den bland annat av viktiga branschtidningen Varietys huvudkritiker Owen Gleiberman, som skrev:
Ett av de ärligaste och mest översvallande porträtt av en konstnär jag har sett. Den fångar Bergman som det ömsinta, svårmodiga, överdådiga och demondrivna, tyranniska och halvgalna kändisgeni han var; besatt av jobbet och kvinnor, det var som att han höll igång tre liv på en gång.
– Det känns fortfarande fantastiskt roligt att ha fått varit med om ett sådant mottagande som i Cannes. Den recensionen gör att man inte vill läsa några fler, säger Jane Magnusson.

1 av 2 | Foto: NATHAEL JOHANSSON
Jane Magnusson.

Skildrar hela hans liv och karriär

För en svensk 50-åring är det kanske inte självklart att ha en relation till Ingmar Bergman. Hans karriär utspelades till stor del innan hon blev vuxen. Men Jane har bott utomlands under delar av sitt liv och upptäckte Bergman i plugget i USA som ung. Hennes film om Bergman skildrar hela hans liv och karriär, men med extra fokus på 1957. Här finns också en aldrig tidigare visad intervju med Dag Bergman (1914-1984), stoppad att visas tidigare av dags lillebror Ingmar.
– Det Dag säger går tvärtemot den historieskrivning som Ingmar Bergman gjort av sig själv. Det verkar som de där barnen lärde sig tänja på sanningen tidigt för att slippa pappans vrede.
Filmen skildrar också Bergmans många kvinnoaffärer.
– När #metoo-rörelsen kom var filmen färdig. 1957 var Bergman gift, hade ett förhållande med Bibi Andersson och träffade två av sina blivande fruar. Ingen av de här kvinnorna har klagat. #metoo och Bergman har aldrig överlappat varandra, så det går inte att säga hur han skulle ha betett sig i dag. Visst, han gav kvinnorna fina roller. Jag tycker man ska få fina roller utan att gå till sängs med någon.
Filmen är redan såld för att visas i 24 länder och fler är på gång.


Jane Magnusson om…

… Arnold Weinstein, 78, professorn i nordisk kultur som fick henne intresserad av Bergman som ung:
– Jag var 18-20 år och pluggade i Providence, Rhode Island. Som collegeelev där var det helt legitimt och lite coolt att vara intresserad av Bergman. När jag kom hem till Sverige märkte jag att alla tyckte jag var konstig, Bergman var hopplöst ute. Professor Weinstein är med i filmen, han är så bra på att förklara Bergman.

… skillnaden mellan tv-serien, som visas i SVT under julhelgen, och långfilmen:
– Man får mer av allt. Tv-serien är ju fyra heltimmesavsnitt. Eller… 4 x 58 minuter, då. Fler skådespelare är med. Och till exempel är Barbra Streisand med mycket mer i tv-serien.

Publicerad:

LÄS VIDARE