”Alfons”-författaren: Gör film på figuren

avJoni Nykänen

FILM

Vill se sin figur i spelfilmsformat

1 av 3 | Foto: Peter Knopp
Gunilla Bergström

Alfons Åberg-skaparen Gunilla Bergström vill gärna se sin figur i spelfilmsform.

För Nöjesbladet berättar hon om de skrotade planerna – när en svensk stjärnregissör höll på att väcka den tecknade killen till liv.

– Det finns andra som skulle kunna vakna till och tänka på detta, säger hon.

”Alfons Åberg”-författaren Gunilla Bergström, 74, avslöjar att ”Tinker, tailor, soldier, spy”-regissören Tomas Alfredson, 51, hade storslagna planer i slutet av 1990-talet att göra spelfilm av Alfons Åberg.

– Jag tycker att det är synd att det inte har blivit en spelfilm eftersom Alfons Åberg är en väldigt levande kille fast han har ett knäppt utseende, säger Bergström och skrattar.

Hon tror att de som gör spelfilm ser Alfons främst som en animation och att han därför blir bortvald.

– Tomas Alfredson höll på med detta innan han blev en stor stjärna. Men han hade så mycket om sig och bolaget som skulle ha gjort filmen tror jag ombildades. Vi höll på rätt så länge med det där, och att man skulle blanda tecknat med ”live-inslag”. Det var på ett manusskrivarstadium som jag och han höll på med det där, säger han.

Har du drömmar om att en ”Alfons Åberg”-spelfilm ska bli verklighet?

– Jag tycker att det är konstigt att det ännu inte har blivit verklighet. Hans problem är vardagliga och finns i barnens värld. Filmskapare blir nog avskräckta i och med att de ser framför sig de tecknade böckerna och han ser hopplös ut. De kanske inte vågar att ge sig på detta för då måste de hitta någon som liknar Alfons Åberg, säger hon och skrattar.

”Kan inte föreställa mig”

Alfredson sitter idag i Alfons Åberg-bolagets styrelse.

– Att han skulle göra filmen kan jag inte föreställa mig. Men det finns andra som kan vakna till och tänka på detta, säger hon.

Vilken historia skulle du helst vilja se som spelfilm?

– Då skulle jag helst vilja se en färsk historia som heter ”Alfons och styrkesäcken” (2010) som inte alls är så bekant. Men den är faktiskt också sann. Sedan finns det en som heter ”Hur långt når Alfons?” (2002). ”Alfons och soldatpappan” (2006) finns också, som vänder sig till större barn, säger hon.

När Nöjesbladet når Tomas Alfredsons produktionspartner Peter ”Piodor” Gustafsson meddelar han att det inte förekommer diskussioner om att filmatisera Alfons Åberg.

En pågående i trend i Hollywood just nu är att göra spelfilmsversioner av tecknade klassiker som ”Djungelboken”, ”Mulan” och "Lejonkungen”.

Sedan 1972 har böckerna om Alfons Åberg översatts till 30 olika språk. 2013 kom den animerade långfilmen ”Hokus pokus Alfons Åberg”.

Alfredson är aktuell med det kommande kriminaldramat ”Snömannen” som är baserat på Jo Nesbøs roman.

ARTIKELN HANDLAR OM