Filmrecensioner

Spike Lee mixar ursinne och humor i yvig film

Av: 

Jens Peterson

Polisen på flykt under spaning.
Polisen på flykt under spaning.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

BlacKkKlansman

Regi Spike Lee, med John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Jasper Pääkönen, Ashlie Atkinson, Topher Grace.

THRILLER Spike Lees film har två spår.
Dels berättas den verklighetsbaserade historien om hur en svart polis med hjälp av en kollega infiltrerade Ku Klux Klan i Colorado springs på 1970-talet. Dels visar den rötterna till klanen, och likheterna med dagens USA. Filmens klanmedlemmar pratar om America first och att göra landet great igen.
Det slutar med nyhetsbilder från Charlottesville 2017 och president Trumps kritiserade uttalande.

Filmen lägger lång tid på tal. Den öppnar med sydstastflaggan i ”Borta med vinden” och Alec Baldwins som rasistisk predikant i ett hatfyllt anförande. Black panther-profilen Stokely Carmichae/Kwame Ture (Corey Hawkins) uppträder inför svarta collegestudenter och Spike Lee understryker hans ord med snyggt filmade närbilder på lyssnare som tar in budskapet.
Polisen infiltrerar rasister som spyr ur sig hat mot svarta och judar i långa scener.
D W Griffiths stumfilm ”Nationens födelse” från 1915 blev en publikframgång och stilbildande, men har också uppmärksammats för sin rasism. I ”BlacKkKlansman” berättar medborgarrättsrörelsens veteran Jerome Turner (Harry Belafonte) om en lynchning och hur ”Nationens födelse” gav ett uppsving åt Ku Klux Klan, vilket växelklipps med att klanmedlemmar i Colorado tittar på stumfilmen och jublar.
Spike Lee stryker under allt med tjocka streck. Effektfull föreläsning.
Han är en skicklig filmberättare. Historien om den svarte polisen som lyckas lura klanmedlemmarna har även komiska sidor.

John David Washington är mycket bra som polisen Ron Stallworth, som först tar kontakt med klanen på telefon. När det blir dags för möte skickas hans kollega Flip (Adam Driver) dit. En låtsas vara den påhittade klanmedlemmen de möter, den andre föreställer honom på telefon.
Det blir många otäcka och spännande scener på möten. Jasper Pääkönen spelar den av rasisterna som är mest misstänksam mot den nye medlemmen och försöker avslöja honom. Polisen Flip börjar för första gången tänka på sina judiska rötter.
Polisens sammanhållning jämförs med klanen. Ron Stallworth slits också privat. Flickan Patrice som han är kär i är engagerad i black power och vet inte att han är polis. Han delar hennes kamp och åsikter. Kan han förändra systemet inifrån?
De pratar om skådespelarna i ”Shaft”, ”Cleopatra Jones” och ”Super Fly”. Tarzan-filmerna.
”BlacKkKlansman” svänger mellan komiska scener och bottendjupt mörker. Nyhetsbilderna på slutet är en drabbande final på en arg, intensiv och omskakande film.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Spike Lee

Harry Belafonte

Rasism