Film

Guillou om Hamilton: ”Det blir barnfilm”

Av: 

Jon Forsling

FILM

Kritiserar filmmakare för hur de gjort om böckerna

Kritisk Jan Guillou menar att det politiska budskapet i Hamilton-böckerna har gått helt förlorat och kritiserar nu filmmakarna.

Filmer om Carl Hamilton har varit en publikmagnet i över tjugo år.

Men nu riktar författaren Jan Guillou kritik mot att filmmakarna helt har missat böckernas politiska budskap.

– Det blir barnfilm: underhållning för yngre tonårskillar som släpar med sig en tjej, säger han i magasinet King.

”UNDERHÅLLNING FÖR TONÅRSKILLAR” Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i senaste Hamilton-filmen ”I nationens intresse”. ”Det är underhållning för yngre tonårskillar”, säger författaren Jan Guillou.

Foto: Foto: BUENA VISTA

”I nationens intresse”, som hade premiär förra veckan, är den senaste av en rad filmer som baserats på Jan Guillous romanserie om underrättelseofficeren Carl Hamilton.

”250 sidor politik”

Flera av filmerna har – liksom böckerna – blivit stora publikframgångar. Men i en ny intervju med magasinet King menar Guillou att böckernas politiska budskap helt har gått förlorat.

– De filmmakare som tagit sig an Hamilton har sett försäljningssiffrorna och dragit slutsatsen att det finns filmpotential. Därpå läser de böckerna och inser att de är skrivna efter ett speciellt mönster: lite action i början, därefter 250 sidor politiskt snack, lite action i mitten, ytterligare 250 sidor politiskt snack och till sist en actionsekvens, säger Guillou i intervjun.

”Action fylls ut”

– Filmmakare är ett släkte för sig, som tror sig besitta hemligheter vi andra inte undfått nåden att begripa oss på: den action som finns i boken går an, men den måste fyllas ut med andra spänningsmoment. Explosioner, till exempel. Det blir barnfilm: underhållning för yngre tonårskillar som släpar med sig en tjej, fortsätter han.

Nya numret av ”King” finns i butik den 19 januari.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: