Här blir Robert Gustafsson 100 år

Publicerad 2013-06-27

Första rörliga bilderna på komikern i storfilmen

Hur ser vi ut som 100-åringar?

Robert Gustafsson, 48, vet. Han har förvandlats till filmhjälten Allan Karlsson i olika åldrar.

Nöjesbladet visar de första bilderna ur Felix Herngrens film efter bästsäljande boken.

”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” är en succé. Boken av Jonas Jonasson har sålt mer än en miljon exemplar i Sverige. Den har också blivit framgångsrik utomlands. Den kommande filmen ska även lanseras internationellt.

Uttråkad

Robert Gustafsson spelar Allan Karlsson som fyller 100 år, men är uttråkad och rymmer innan hyllningarna tar fart. Han får med sig en väska med mystiskt innehåll och jagas av både polis och kriminella.

Felix Herngren regisserar filmen, som får premiär på juldagen i Sverige.

- Det är definitivt det svåraste jag gett mig in på, sa Felix Herngren förra året i DI Weekend.

Boken har en fantastisk intrig som rör sig genom Sverige i nutid, men i tillbakablickar också till många delar av världen. Allan Karlsson har vissa likheter med Forrest Gump.

Färgstarka figurer

Allan har träffat kända personer ur 1900-talets världshistoria, och även svenska storheter som Tage Erlander (Johan Rheborg). Iwar Wiklander spelar Julius Jonson, mannen i Byringe som ger Allan skjuts utmed järnvägen på en dressin.

Berättelsen startar i Malmköping där Allan flyr med buss mot Strängnäs, men det blir många sido­vägar.

Och färgstarka figurer. Mia Skäringer är Gunilla Björklund, som har en elefant och en hund. Och är beredd att använda skjutvapen. Ralph Carlsson spelar kommissarie Aronson som försöker lösa fallet och förstå vad som händer Allan Karlsson och hans medresenärer.

ANNONS