Efter nazi- attacken: Förlåt mig

Lars von Trier hårt kritiserad efter sina grova skämt: Det är kränkande för alla judar

CANNES. Lars von Trier ställde till med stor skandal på Cannesfestivalen i går genom att skämta grovt om bögar, porr, nazister, judar och förintelsen under presskonferensen.

Nu har festivalledningen tvingat honom be om ursäkt.

I deras officiella pressmeddelande står det att de är ”djupt störda över hans uttalanden”.

Lars von Triers utspel kom helt oväntat. Hans nya film ”Melancholia” har inte på något sätt uppfattats som kontroversiell, utan tvärtom fått ett positivt mottagande.

Men den 55-årige danske regissören, som flera gånger förut varit i blåsväder, provocerade och sänkte nivån rejält på presskonferensen.

Det var väldigt få av hans grova skämt om bögar, porr, nazister, judar, förintelsen och regissörskollegan Susanne Bier (som är av judisk härkomst) som hamnade rätt. Vid ett tillfälle sa han till och med:

Susanne Bier.
Susanne Bier.

– Hur fan ska jag ta mig ur det här?

Då hade han bland annat sagt att han alltid känt sig lite grann som en jude.

– Men sedan dök Susanne Bier upp och då kände jag mig inte lika sugen på det längre ... det var ett dåligt skämt. Men det stämmer ju det där att finns en hierarki bland judarna och Susanne Bier ... nä, jag skämtade igen.

Sympati för Hitler

Sedan pratade han om att han förstod sig på Adolf Hitler, kan känna viss sympati, men tyckte att det var dumt att starta andra världskriget.

Albert Speer (tysk arkitekt, politiker och författare som var ansvarig för Nazitysklands krigsindustri) tyckte jag om, han hade talang.

– Okej, jag är nazist. Vi nazister tycker om att göra saker på ett storslaget sätt. Den slutliga lösningen.

Då tog presskonferensens moderator Henri Béhar över och sa:

– Och med de bisarra orden avslutar vi presskonferensen.

Vi var flera journalister som undrade om von Trier kanske var berusad. Men han verkade helt normal när han någon halvtimme efter mötet med världspressen träffade medierna från Skandinavien, tillsammans med Stellan Skarsgård och Jesper Christensen.

Skarsgård.
Skarsgård.

– Jag ångrar inget, jag är bara på ovanligt gott humör, sa han då.

– Lars är så där, han kan inte låta bli att vräka ur sig saker som provocerar, säger Stellan Skarsgård till Nöjesbladet.

Skickade ut en ursäkt

Men sedan fick alltihop ett efterspel. Brittiska bolaget Premier PR, som sköter all pr för ”Melancholia” i Cannes, skickade ut en ursäkt från Lars von Trier några timmar innan gårdagens sena galavisning av filmen.

”Om jag har sårat något denna morgon med orden jag sa på presskonferensen, så ber jag ärligt om förlåtelse. Jag är inte antisemitisk eller rasist på något sätt, inte heller är jag nazist”, stod det i meddelandet.

Helt klart verkar det vara festivalledningen som har tvingat honom till det.

I deras officiella pressmeddelande står att de var ”djupt störda över hans uttalanden och hade bett honom ge en förklaring”. Det stod också att ”festivalen kommer aldrig att bli ett forum för sådana uttalanden”.

”Bisarrt utbrott”

I USA jämförde Abraham H Foxman, chef för judiska lobbygruppen The Anti-Defamation League, Lars von Triers åsikter med de antisemitiska uttalanden som gjorts av Dior-designern John Galliano, Charlie Sheen, Oliver Stone och Mel Gibson.

– Det är ett bisarrt utbrott, från en människa som nog har personliga problem eller lever under stress. Det är kränkande för alla judar.

TV: Cannes-intervjun som helt spårade ur
Publisert: