Välspelat in i minsta biroll

avJens Peterson

Foto: Foto: SF
John Malkovich spelar bitter före detta CIA-agent som vill ge igen på allt och alla.

Burn after reading

Amerikansk komedi av Joel och Ethan Coen, med Frances McDormand, George Clooney, Brad Pitt, Tilda Swinton, John Malkovich m fl.

Brad Pitt spelar en korkad gyminstruktör.

Det är hysteriskt roligt att se Brad Pitt som korkad gyminstruktör. Underbart att se George Clooney som förförisk polis som tror han har koll. Tilda Swinton som ständigt förbannad barnläkare och John Malkovich som bitter före detta CIA-agent som vill ge igen på allt och alla. Frances McDormand som nätdejtande singel som tror att plastikoperationer ska rädda hennes kärleksliv.

Men under den här fnissigheten finns ett allvar.

”Burn after reading” skildrar ett USA där många är rädda. Där skvaller och rykten skapar paranoia. De flesta rollfigurerna i den här filmen har någon otrohet eller konspiration på gång. I de flesta fall har de missuppfattat allting.

Det blir mycket underhållande för oss som tittar på, men i huvudpersonernas osäkerhet, missförstånd och besvikelser finns en riktig svärta. Bröderna Coen skojar med berättarstilen från den sortens spionfilmer där någon är jagad och hemligheter ska döljas. Men skrattet fastnar i halsen.

Noll koll. På riktigt.

Det handlar om hemligheter i Washington. Spioniga eller sexuella. Folk som döljer affärer för sina respektive. I upptakten får John Malkovichs rollfigur sparken från jobbet som analytiker av Balkan hos CIA. Han tänker hämnas genom att skriva sina memoarer och avslöja allt.

Men ingen, i synnerhet inte ens hans fru (Tilda Swinton), tror att han har något intressant att berätta. Jo, ett par naiva arbetskompisar på ett gym. Brad Pitt och Frances McDormand hittar en diskett med texter om och av CIA-agenten och tror de fått tag i hett stoff. Kanske något de kan utpressa till sig pengar med?

Mycket bra skådespelare gör ”Burn after reading” till en njutning. Brad Pitt gör något han aldrig fått visa upp tidigare. Effektiv berättad är den också, drygt 90 minuter. Carter Burwells dramatiska musik hjälper till att förstärka den komiska spänningen. Vad är det för avancerad manick Clooneys rollfigur bygger i sin källare?

Välspelad i i minsta biroll. J K Simmons är underbar som den häpne CIA-chefen som får höra om allt som händer och ber om ny rapport när något av allt som händer blir begripligt.

Den rapporten lär dröja.

ARTIKELN HANDLAR OM