Filmrecensioner

Svettig jakt på polismördare i Manhattan

Högt tempo i actionthrillern ’21 bridges’

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

21 bridges

Regi Brian Kirk, med Chadwick Boseman, Sienna Miller, Stephan James, Taylor Kitsch, J K Simmons.


FILMRECENSION. I våras slogs han tillsammans med sina Avengers-kollegor mot Thanos.

Nu byter Chadwick Boseman ut Wakanda mot Manhattan.

ACTIONTHRILLER. Det är skönt att se en stadig actionrulle på bio som måste förlita sig på vanliga människor och stadsmiljöer, inte superhjältar och märkliga fantasivärldar. Ironiskt nog är den här filmen producerad av regissörerna bakom ”Avengers: Endgame” och har ”Black Panther” själv i huvudrollen, Chadwick Boseman.

Honom ser vi gärna mer av. Han är ett perfekt val för rollen som Andre Davis. Vid 13 års ålder förlorade han sin pappa, men följer i hans fotspår som polis i New York. När ett rån mot en vinbutik (som visar sig vara en front för kokainsmuggling) går spektakulärt fel och leder till att åtta uniformerade poliser skjuts ihjäl hamnar fallet i Andres händer.

Efter sedvanlig kukmätning mellan polisen och FBI går de federala myndigheterna med på att ge polisen en chans. De får natten på sig att leta reda på de förrymda rånarna.

Andre och hans kollegor konstaterar att det finns inte en chans att männen har lämnat Manhattan med 50 kilo kokain – så pang, där kommer repliken som motiverar titeln. ”Det finns 21 broar ut ur Manhattan. Stäng dem alla”.

Korrumperade poliser

Det blir en svettig jakt för Andre, som börjar misstänka det vi i publiken redan vet sedan början av filmen. Många av vår hjältes kollegor är korrumperade och ser helst att rånarna skjuts ihjäl snabbt, innan de kan berätta ett och annat om den där vinbutiken.

”21 bridges” gör allting som vi kräver av en stunds förträfflig actionunderhållning. Tempot är högt, berättelsen utnyttjar sina stadsmiljöer väl (en hel del scener är inspelade i Philadelphia, men filmen doftar ändå Manhattan tillräckligt mycket) och är pepprad med spännande jakter.

Korkad finaluppgörelse

Det är också skönt att poliskorruptionen är tydlig från början. Därmed besparas vi en förutsägbar twist i slutet. Finaluppgörelsen är tillräckligt korkad som den är.

”21 bridges” har biopremiär på fredag, den 22 november.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa biofilmerna som släpps direkt till din tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Chadwick Boseman

Taylor Kitsch

Sienna Miller