Kärlek över klassgränser i romantiska Sir

Nedtonad och diskret kärleksaffär i Mumbai

Uppdaterad 2024-02-04 | Publicerad 2019-07-10

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sir

Regi Rohena Gera, med Tillotama Shome, Vivek Gomber, Divya Seth.


FILMRECENSION. Det är indisk romantik – men inte tre timmars färgsprakande Bollywoodmusikal.

”Sir” låter de olika klasserna kollidera i storstaden.

ROMANTISKT DRAMA. Vi befinner oss i Mumbai. Den unga änkan Ratna (Tillotama Shome) har tagit anställning som hushållerska hos Ashwin (Vivek Gomber), son till en förmögen byggherre och själv i den branschen. Ratna lagar mat åt Ashwin, serverar läskande limedryck när hans mamma kommer på besök och städar.

Samtidigt är hon intresserad av att få en karriär och övertalar en skräddare att bli hans praktikant. Det visar sig dock att han mest vill att hon städar i den överbelamrade ateljén.

Ashwin strular vidare med kärlekslösa ligg, men en djupare relation utvecklas mellan honom och Ratna…

En titt på klassamhället i en indisk storstad, regisserad av en kvinna som tidigare har skrivit manus för några typiska Bollywoodfilmer samt gjort en dokumentär som synade äktenskapet ur olika perspektiv.

Nedtonad och diskret

”Sir” är en mer nedtonad och diskret upplevelse än vår traditionella bild av Bollywoodfilmer, ett romantiskt drama som andas mer ”Broarna över Madison County” (1995) och ”Falling in love” (1984) än till exempel förra årets färggranna karamell ”Crazy rich asians”.

Filmen engagerar på ett stillsamt sätt och tar upp hur utsatt Ratna är – hennes tidigare äktenskap var arrangerat och alla i Ashwins liv betraktar henne som lägre stående. Att de skulle bli ett romantiskt par finns inte på kartan inom denna övre medelklass i Mumbai.

Grundmurat klasstänk

Vi i publiken tänker kanske att det är härligt med kärlek och bara bra om de bryter sig fria från konventioner… men här är fördomarna och klasstänket så grundmurade att Ratna och Ashwin måste tänka på hur mycket hon skulle kunna bli lidande av deras romans.

Shome är mycket bra i huvudrollen, men filmen hade tjänat på en lite mer engagerande insats än den som hennes manlige motspelare ger.

”Sir” har biopremiär på fredag, den 12 juli.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln