Tydligare skräcknerv i nya ”Resident evil”

Streamingaktuella filmen söker sig tillbaka till spelrötterna

Avan Jogia och Kaya Scodelario i ”Resident evil: Welcome to Raccoon City”.
Avan Jogia och Kaya Scodelario i ”Resident evil: Welcome to Raccoon City”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Resident evil: Welcome to Raccoon City

Regi Johannes Roberts, med Kaya Scodelario, Hannah John-Kamen, Robbie Amell.


FILMRECENSION. Den sjunde filmen i ”Resident evil”-serien söker sig tillbaka till rötterna.

Frågan är om det roar fler än de mest inbitna spelfansen.

SKRÄCK. Ni kan betrakta den där titeln, ”det sista kapitlet”, som ett ”alternativt faktum”.

Så skrev jag i min recension 2017 av den sjätte filmen i serien. Den bar mycket riktigt undertiteln ”the final chapter” och så blev det förstås inte. Vi har fått lite andrum från de här filmerna, men nu lever liket igen. Inte nog med att Netflix har en tv-serie på gång med premiär i juli, nu har även en ny film haft streamingpremiär.

De har inget med varandra att göra. Och ”Welcome to Raccoon City” har heller ingen koppling till de sex tidigare filmerna, trots att dess regissör Paul W S Anderson är en av producenterna här.

Löst baserad på spelserien

När den första ”Resident evil” hade biopremiär 2002 var den löst baserad på den enormt framgångsrika spelserien. Även om skräcktemat fanns närvarande hade inte filmen, eller någon av uppföljarna, som främsta ärende att skrämma publiken. Snarare var det ett försök att skapa filmspänning av shooter-genren, med Milla Jovovich i huvudrollen som Alice, en kvinna med minnesförlust vars bakgrund vi fick veta mer om genom filmserien.

Alice var skapad för filmerna och genom åren har spelen och filmerna vandrat sina egna vägar. ”Welcome to Raccoon City” är ett försök att skapa något nytt genom att blicka bakåt till de två första spelen.

”Resident evil: Welcome to Raccoon City”.
”Resident evil: Welcome to Raccoon City”.

Vi möter Claire Redfield (Kaya Scodelario) som 1998 är på väg tillbaka till Raccoon City. Hon växte upp där tillsammans med sin bror Chris på ett barnhem där märkliga experiment ägde rum. Hon tog sig därifrån och när hon nu återvänder lägger hon genast märke till att stan fortfarande är lite... eljest. Det börjar med att långtradarchaffisen hon liftar med kör ihjäl en flicka mitt på vägen, men så fort de tittar bort har liket försvunnit. För egen maskin.

Raccoon City är en smittad stad. Och det ska snart bli värre.

Börjar riktigt lovande

Filmen har en annan stil än Jovovich-äventyren. Här finns en tydligare skräcknerv och det börjar riktigt lovande, även om ens intresse falnar alltför fort.

Scodelario var utmärkt i alligatorrullen ”Crawl”, men hennes rollfigur här är alldeles för tunn. Filmskaparna gör inte så mycket av hennes syskonkonflikt med Chris (Robbie Amell) och alltför ofta känns det som att alla referenser till spelen (och de är många) existerar mest för att de inbitna ”Resident evil”-fansen ska få ut så mycket igenkänning som möjligt. Den ansträngningen hade hellre kunnat läggas på en bra story.

Inte heller de visuella effekterna tillfredsställer. Den här skapelsens krona är ett gigantiskt monster i slutscenerna vars fantasilöshet är det som skräms mest.

Att välja ett annat spår än Jovovich-filmerna är helt rätt. Men det räcker inte på långa vägar.

Filmen finns att hyra på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE