Mejla

Jens Peterson

”Lyrro” är mer sorglig än rolig

En sorglig skock går genom filmen

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Lyrro – ut & invandrarna
Regi Peter Dalle, med Suzanne Reuter, Claes Månsson, Johan Ulveson, Nour El Refai, Henrik Dorsin, Björn Gustafsson, Sanna Sundqvist, Peter Dalle, Agnes Lindström Bolmgren.

KOMEDI Det är synd om människorna.

En sorglig skock går genom Peter Dalles nya film. Först möter vi Josef och Maria som vandrar med åsna genom sandöknen på väg mot det förlovade fjärran Södertälje på andra sidan haven. Sedan följer filmen olika svenskar på semesterresa med sol och bad. Inga som emigrerar, utan dysfunktionella par som letar paradis.
Peter Dalle, Björn Gustafsson och Henrik Dorsin spelar konspirerande svenska fosterlandsvänner i en annan del av filmen, så sensationellt korkade att det liknar lyteskomik.
1994 kom ”Yrrol” som var en bunt sketcher, brutalt avbrutna av Stefan Sauks monolog om cancer. Den filmen hade en av gänget bästa sketcher (mötet om 50-årspresenten), men också en hel del tunt. Då försökte Peter Dalle hitta humor när några synskadade skulle köpa en text-tv.
I ”Lyrro” har han skrivit en sketch med dementa som förgäves leker affär med absoluta minnesluckor.
Det är svårt att se vem satiren riktar sig mot, eller vem som skulle känna sig träffad. Här finns ett par scener där representanter för tre stora religioner grälar, men det leder mot mossiga skämt kring alkohol och en feministisk kommunanställd.
Som i alla Dalles manus är det scener där män och kvinnor pratar relationer och könsroller, med en irriterad underton. I en av filmens bättre stunder tvingas Claes Månssons högdragne kostymman lyssna på några unga pastellkvinnor som pratar skoköp.
Jämfört med ”Yrrol” är det en mer sammanhållen film. Josef och Maria återkommer genom hela historien, liksom andra. I en tråd ignorerar Nour El Refai att hennes man (Henrik Dorsin) befinner sig i koma. Hon och väninnan pratar med/om honom som om han var kontaktbar. Det skämtet upprepas för många gånger med små variationer.
Det mogna paret Suzanne Reuter och Claes Månsson som kämpar för att vara evigt unga har en intressantare utveckling med kost och motion.

Den optimistike uppfinnaren (Dalle) som besöker patentverket (Månsson) gör comeback, en kvarleva från tv-serien ”Lorry” 1989.
”Lyrro - ut & invandrarna” är en förvirrande titel. Vi möter människor som går i cirklar i jakten på något bättre. Meningen med livet. Drömmen om Södertälje eller drömmen om ungdom eller drömmen om att allt ska vara som förr när det var roligare.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

LÄS VIDARE

Rejält tryck i ”Alita: Battle angel”

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Peter Dalle

Claes Månsson

Björn Gustafsson

Suzanne Reuter

Nour El Refai