Mossig komedi om lögnare i rullstol

”Kärlek på hjul” lider av en osannolik romans

avStefan Hedmark

FILM

Kärlek på hjul

Regi Franck Dubosc, med Franck Dubosc, Alexandra Lamy, Elsa Zylberstein.


FILMRECENSION. Vi är vana vid att se det bästa inom fransk film på bio. Men det är långt ifrån endast guldkornen som letar sig hit.

Franck Duboscs regidebut blev en succé i Frankrike – men den är bara mossig.

ROMANTISK KOMEDI. För tio år sedan kom en film som heter "Disco". Där spelade Franck Dubosc ett 40-årigt discofan som vägrade växa upp och fortfarande bodde hemma hos mamma. Uppenbarligen ser han något älskvärt i den här typen av förvuxna pojkar.

"Kärlek på hjul" är verkligen Duboscs egen skapelse, där han har regisserat, skrivit manus och spelar huvudrollen som en framgångsrik man med en svaghet för lögner. Han ljuger om allt, för att det ger honom spänning i livet och gör det lättare att hitta engångsligg.

Av en händelse råkar en attraktiv kvinna tro att han sitter i rullstol, och då måste ju charaden fortsätta. Men allt kompliceras av att han träffar hennes syster (Alexandra Lamy) – som är funktionshindrad på riktigt. Dessutom en kvinna som charmar honom på ett sätt han aldrig kunde förvänta sig.

1 av 2 | Foto: Gaumont
Franck Dubosc och Alexandra Lamy i ”Kärlek på hjul”.

Det var betydligt roligare när Eddie Murphy låtsades vara amputerad krigsveteran i "Ombytta roller" (1983). Det var en komedi om klasskillnader där en skamlös bedragare gör vad han kan för att ta sig fram här i världen. Här handlar det i stället om en osympatisk vivör som behöver lära sig en läxa vi andra har förstått sedan länge.

Han lär sig – på det mest formelartade och mossiga sätt man kan tänka sig. En twist mot slutet gör bara romansen ännu mer osannolik.

På engelska heter filmen ”Rolling to you”. Men det här bör du rulla bort ifrån.

”Kärlek på hjul” har biopremiär på fredag, den 9 november.

ARTIKELN HANDLAR OM