Filmrecensioner

”Känn ingen sorg” går inte att stå emot

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

”Håkan Hellström-filmen” slår det mesta vi sett förr – så många Betyg: 1 av 5 plus får den

Håkan Hellströms sånger ­tillhör sedan länge den moderna svenska musikhistorien.

Med ”Känn ingen sorg” - den härligt livsbejakande ­filmen baserad på personer och händelser ur hans låtskatt - tar han även en plats i den svenska filmhistorien.

Herregud, vilken Håkan Hellström-sommar detta är. Braksuccé i ”Allsång på Skansen”. En pågående turné. Och nu kommer den fullkomligt oemotståndliga filmen, baserad på hans sånger.

Det är alltså inte en Håkan Hellström-biografi.

Regissörsduon Måns Mårlind/Björn Stein och manusförfattaren Cilla Jackert har i stället grävt i Håkan Hellströms låtskatt - plockat personer, händelser, tankar, strofer ur låttexterna - och vävt ihop en sex, drugs & rock ’n’ roll-historia som både form- och känslomässigt slår det mesta som skådats i svensk film under senare år. Påminner ­filmen om något, är det i så fall ”Trainspotting”, Danny Boyles mästerverk från 1996.

Blir trummis i band

Adam Lundgren, som fick sitt genombrott i tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”, gör här ett ännu mer mångfacetterat personporträtt, i vad som väl lär komma att kallas för ”Håkan-rollen”. Unge Pål är musikaliskt ­begåvad, tonerna kommer liksom bara till honom (väldigt häftigt skildrat i filmen), han blir trummis i ett band, men hans tvångstankar gör att han har svårt att uppträda inför publik, något som leder till många tragikomiska situationer i filmen.

Lundgren inte bara agerar ­utan sjunger även väldigt bra, ­filmen är fylld av Håkan Hellström-musik, mest delar ur ­olika låtar.

Bästisen Jonny, flickvännen Lena och drömtjejen Eva, till ­synes ouppnåelig i sin skönhet och med sin mycket medvetna sexuella utstrålning, är de andra ­huvudpersonerna.

Nykomlingarna (relativt sett) Jonathan Andersson, Josefin Neldén och Disa Östrand ger dem kött och blod på ett fullkomligt suveränt sätt. Detta är rollfigurer som ­alla gör en sjuhelvetes resa under filmens knappt två timmar.

Glöm vardagsrealism

Mårlind/Stein, med erfarenhet från Hollywood, har här äntligen fått ett manus som matchar deras berättarbegåvning. Och som de går loss. Glöm allt som heter vardagsrealism. Här kan en GAIS-supporter på flykt ­undan Blåvitt-huliganer gömma sig … ja, ni får själva se. Här kan en bro i Göteborg leda ända till Rio de Janeiro. Här kan en tågresa över Öresundsbron sam­tidigt vara både nutid och 1960-tal.

Framför allt är ”Känn ingen sorg” en härligt livsbejakande historia, fylld av humor, kärlek, en del svärta, suveränt skådespeleri och - naturligtvis - massor av underbar musik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner