Stark ensemble i skicklig komedi

avJens Peterson

FILM

Bröllopsfotografen

Han heter Jonny Björk och är en sorts kändis.

En gång var han berömd för en kul roll i tv, nu lockar han inte ens publik till enmansteater i en liten bruksort i Värmland. Jonny Björk spelas av Kjell Berqvist, som gör ännu en fantastisk filmroll tillsammans med regissören Ulf Malmros.

Jonny Björk bär sin berömmelse som en medalj och koketterar med löpsedlar. Men när han hör de rika i bekantskapskretsen håna Jonny Boy och det han gör brister hjärtat.

Berömmelsen är ett gift.

En del vill hellre vara ökända än okända. De måste få nya doser och som missbrukare strykar de omkring i utkanten av strålkastarskenet i jakt på mer kändisskap. Även en kortare tid av tv-berömmelse kan bli inkörsporten till ett kroniskt bekräftelsebehov. Ett desperat sprattlande i bild eller skrift för att synas en stund till.

Farliga saker. Ändå är det många som lockas dit.

Robin (Björn Starrin) bor i den där bruksorten i Värmland och gillar att fotografera. Han vill inte jobba i fabriken som alla andra, utan chansar på att resa till Stockholm och hitta bostad och försörjning. Jonny Björk hyr ut ett rum, via bröllop hoppas Robin kunna tjäna pengar.

Han möter folk som vill göra mer konstnärliga bilder. Astrid (Tuva Novotny) är dotter i en rik familj och hennes pappa (Johannes Brost) tycker hon ska sluta med fotodrömmarna. Hennes societetsmamma har målandet som hobby, men talang kan inte köpas för pengar.

Historien om Robin och Astrid är en skicklig romantisk komedi som håller sig till spelreglerna, från första mötet till kriserna. Den tragikomiska Jonny Björk ger ”Bröllopsfotografen” fler bottnar. Ulf Malmros har skrivit ett känslostarkt manus som ser personerna ur olika vinklar. Sympatierna växlar. Bra skådespelare rakt igenom, med Kjell Bergqvist som minnesvärt utropstecken. Tuva Novotny, Johannes Brost, Thomas Tjerneld och Lotta Tejle är trovärdiga som företrädare för olika klasser. Björn Starrins huvudperson är mest en iakttagare, ett blankt papper som försöker vara alla till lags.

Att bli Någon genom att vara Ingen. Allas vän blir ingens vän och Robin får lära sig att tycka något. Vilja något. Stå för något. Fotografen blir själv ett motiv som tål att titta på.

ARTIKELN HANDLAR OM