Stefan Löfven tårögd – av Filip och Fredriks film

FILM

Statsministern såg duons nya ”Trevligt folk”: ”Jag både skrattar och gråter”

1 av 6

Filip och Fredriks film "Trevligt Folk" gör succé på landets biografer. I dag visades filmen upp på en annorlunda biograf – i riksdagen. Efter filmen var statsministern i tårar. 

– Jag både skrattar och gråter, det här är inspiration, säger Stefan Löfven (S).

För några veckor sedan var Stefan Löfven i Addis Abeba på toppmöte. Där pratade han med Somalias president, Hassan Sheikh Mohamud om säkerhetsfrågor men även om ”Trevligt folk”, Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film om det somaliska bandylandslaget från Borlänge.

Presidenten hyllade filmen och projektet och Stefan Löfven fick erkänna att han ännu inte sett filmen.

När Fredrik Wikingsson fick höra att statsministern inte sett filmen sa han till Nöjesbladet att duon gärna skulle hålla en specialvisning i Sveriges riksdag. Sagt och gjort. I dag visades filmen i riksdagens andra kammare.

– Jag tycker det är mäktigt, man är ju en sucker för sådana här anrika platser, och det är kul att statsministern tog sig tid, säger Fredrik Wikingsson.

”Jag skrattade mycket”

Ungefär 150 riksdagsmedarbetare samlades i salen när Socialdemokraterna bjöd in till visning. Innan filmen uppmanade Filip Hammar alla politiker att verkligen stötta sådana här projekt. Efter filmen höll Stefan Löfven med.

– Det är gräsrötterna som gör skillnad, säger han till Aftonbladet.

Stefan Löfven skrattade vid ett flertal gånger under filmvisningen. Kanske allra mest när han fick se de nyblivna bandyspelarna åka skridskor för första gången. Efter filmen var statsministern nöjd och tårögd.

– Den var mycket bra, vilken värme. Den visar på hur man tillsammans kan åstadkomma snudd på mirakel. Men också vedermödor och vardagsproblem. Och humor, mycket humor. Jag skrattade mycket.

Vad var bäst med filmen?

– Att den visar på möjligheter i olika perspektiv.Och det som står i början av den att nån har tänkt riktigt utanför boxen. Det är kanske det allra bästa med filmen, att tänka helt utanför boxen och skapa något som blir så bra. Det behöver vi mera av.

”Torkade sina tårar”

Vad ska vi göra för integrationen ska bli bättre i Sverige?

– Vi ska tillvara ta de möjligheter som finns. Om inte människor kommer till Sverige så kommer det bli problem. Vi saknar läkare, vi saknar ingenjörer. Det vi ska göra är att lära folk språket. Vi ska se till att de kommer ut i arbetet. Vi ska se till att de har en bostad.

Filip och Fredrik var båda mycket nöjda med utfallet av filmvisningen. De var glada att så många kunde ta sig tid att se filmen under lunchen. Och de var glada att statsministern gillade den.

Vad tänker ni om statsministerns reaktioner?

– Jag kommer bära med mig när han torkar sina tårar. Nej men han är väl som alla andra, han älskar filmen, säger Fredrik Wikingsson.

Kommer ni sätta en statsministern approves-etikett på DVD-utgåvan?

– Ja, absolut. Men det är bara första steget. Nästa mål är FN.

Har Somalias president fått se filmen än?

– Nej, vi har inte skickat den än, vi känner att vi borde texta den på somaliska först. Det är på gång, säger Fredrik Wikingsson.